/ iStock/Getty Images
Инспекцията по труда засилва допълнително контрола в сектор "Селско стопанство" предвид затоплянето на времето и активизирането на дейностите в него, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" /ИА ГИТ/.

За целта ще бъдат увеличени екипите, проверяващи в сектора, с инспектори по труда, осъществяващи контрол в други икономически дейности. Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работна сила.

Борисов: Подпомагаме ежегодно земеделските стопани с 1,6 млрд. лева

Секторът е един от най-рисковите по отношение използването на недеклариран труд и по осигуряването на здраве и безопасност при работа. Поради това ежегодно в него се извършват около 10 на сто от всички проверки на ИА ГИТ. През 2020 г. в селското стопанство са извършени 3567 проверки. Констатираните нарушения са 10 464, от които 6422 са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа и 4028 - по изпълнение на трудовите правоотношения. Случаите на работа без трудов договор, установени в сектора през 2020 г., са 207 от 2641 общо.

Работниците в селското стопанство трябва да бъдат наети на трудов договор. Сключването на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа е само един от начините за законосъобразно наемане на работна сила в сектора. От 2021 г. тютюнопроизводителите също имат право да наемат работници с т.нар. еднодневни трудови договори. Наетите на тях не губят право на социално подпомагане и осигуряване и в същото време се осигуряват във фонд "Пенсии" и във фонд "Трудова злополука и професионална болест", припомнят от ГИТ.

Борисов: Над 71 млн. лева са преведени на тютюнопроизводителите (СНИМКИ/ВИДЕО)

Осигурителните вноски се внасят авансово, преди заявяването на образците на еднодневни трудови договори. Земеделските стопани, обработващи плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, и тютюнопроизводителите могат да заявят образци по всяко време, дори извънработното за администрацията, чрез специално разработения софтуер за предоставянето им. Той позволява автоматично генериране на веднъж вече въведени данни на наети, калкулатор за дължими осигурителни вноски и данъци за сметка на наетите, чистата сума за получаване и др.

От началото на годината 225 земеделски стопани са заявили общо 35 647 бр. образци на еднодневни трудови договори, от които за 4 часа - 4270 бр. Основно договорите са за отглеждане на лозя - винени, ябълки, ягоди и лавандула.