Индивидуални искове срещу „синята зона” имат шанс за успех
Индивидуални искове срещу „синята зона” имат шанс за успех / netinfo

Завеждането на индивидуални искове срещу Столичната община за връщане на пари от „синята зона” би имало по-голям успех от колективно дело. Това каза за Дарик адвокат Михаил Екемджиев. Така той коментира решението на Върховния административен съд от 9 юни т.г, с което "синята зона" в София се обявява за незаконосъобразно регламентирана от общинския съвет вместо от кмета.

Според адвокат Екемджиев завеждането на дела за връщане на пари на санкционирани шофьори през последните три години, в които този режим на паркиране е действал, няма да има съдебен успех.

„Нормите от подзаконовия акт представят да действат от момента, в който те са обявени за противозаконни от Върховния административен съд. Би могло да се твърди, да се застъпва и друга теза, че Върховният административен съд само констатира една незаконосъобразност, която съществува изначално от момента на приемането на този текст от наредбата, който е обявен за противоречащ на закона и на тази база вече да се твърди, че всяко вдигане на кола и събирането на такси и глоби е незаконно. Така че според мен има правна логика да се търси обезщетение и връщане на платените суми по този начин. Според мен по-ефективни биха били индивидуалните искове, още повече ако се заведат множество индивидуални искове, има шанс те да попаднат при различни съдии и оттам чисто статистически шансът някъде да има пробив е по-голям. Силно казано е при българските условия прецедент, но все пак някаква практика, която да даде шанс и за бъдещи подобни дела”, каза още адвокат Екемджиев.