Има трети заподозрян за атентата в Бургас
Има трети заподозрян за атентата в Бургас / снимка: Reuters

Има трети човек, заподозрян за атентата на летището в Бургас на 18 юли, научи "24 часа". Все още е рано да се говори за неговата съпричастност към терористичния акт, текат проверки, предстои от българска страна да бъдат изпратени документи на гръцките служби, съобщиха работещи по случая.

Третият заподозрян привлякъл вниманието с документи, сходни с тези на атентатора, който загина на летището, и неговия съучастник. И двамата са се легитимирали с фалшиви шофьорски книжки като жители на Мичиган. И заподозреният в Гърция имал документи за самоличност от същия щат, за които също се предполага, че са фалшиви.

Бившият затворник от Гуантанамо Махди Газали, който бе заподозрян за атентата, е бил открит от чужди спецслужби в Швеция дни след терористичния акт, твърди пред "24 часа" от високопоставен източник от нашите служби. Той е бил локализиран жив и в добро здраве в Швеция.

От местните спецслужби са информирали европейските си партньори, че бившият затворник не е излизал от полезрението им и няма как да е участвал в извършването на атентата.

И вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че още в първите дни след атентата е била проверена информацията, че шведският гражданин е замесен, но данните не се потвърдили.

Версията за Газали стана отново актуална, след като радикалният ислямистки лидер шейх Омар Бакри обяви в интервю, публикувано в "24 часа", че е разпознал своя ученик в кадрите от Бургас. Ако Газали е жив, защо няма снимки или други доказателства за това, пита шейхът.

Разследването на атентата у нас продължава. Разпитани са стотици свидетели и хора, които са подали данни, свързани със самоличността на терориста, коментираха от МВР.