Икономист: България е застрашена от световната криза
Икономист: България е застрашена от световната криза / снимкa: Sofia Photo Agency

Парламентът одобри 1,2 млрд. лв. с опцията те да бъдат увеличени с още 350 млн. лв., а законът позволява правителството, по свое усмотрение, да може да похарчи още 300 млн. лв., а друг пък закон отново дава възможност на правителството да изразходи още 300 млн. лв. Такова мнение изрази в предаването „Денят” на Дарик Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество”. Той направи този коментар във връзка с гласувания от парламента днес бюджетен излишък в размер на над 1,2 млрд. лева. Финансирани са два основни пакета - социален и инвестиционен, като повече от половината от средствата ще отидат за социални дейности.

По повод световната финансова криза той обясни, че най-разумното в момента е да се изчака един-два месеца, за да се види накъде отиват нещата и тогава да започне да се харчи излишъкът. Георги Ангелов изрази скептицизъм по повод двете посоки на харчене на бюджетния излишък. Според него, много от разходите от инвестиционния пакет ще се направят сега, а резултатите ще се видят след една, две или три години. По отношение на социалния пакет, той коментира, че например в здравеопазването вече четири години се говори за реформа, но тя не се случва.

Ангелов посочи, че България също е застрашена от световната криза и с днешна дата рисковете за страната ни са в пъти по-високи отколкото от преди два-три месеца. По думите му, ако страната ни бъде засегната, последиците от това биха били много сериозни и би могло да се стигне до там хората и фирмите въобще да не могат да вземат кредит или банките да не могат да се финансират и оттам да спрат да отпускат кредити.

„Важно е да имаме ясна и целенасочена политика на правителството и тя да намали рисковете за икономиката”, каза Георги Ангелов и допълни: „Ние нямаме проблем с банковата система, нито нашите банки са инвестирали в нискокачествени американски облигации, нито са с нисък капитал или са на ръба на фалита. Кризата у нас би могла да дойде по други канали – спад на чуждите инвестиции, през банковата система, защото много банки в момента отпускат кредити на база на финансиране от чужбина, както и през износа и вноса ”, обясни Ангелов.