И работодателите трябва да участват във фонд „Интелект”
И работодателите трябва да участват във фонд „Интелект” / netinfo

И работодателите трябва да участват със средства в образователния фонд „Интелект”. Това заяви в предаването „Пропаганда” на Дарик радио депутатът от НДСВ и бивш социален министър Христина Христова.

Тя коментира одобрената от вчерашния конгрес на БСП идея да се създаде национален фонд, в който по сметка държавата да внася от догодина по 20 лева месечно на всяко бебе, родено след 1 януари 2008 година. Средства, които да се получават като стипендия от 8 до 12 клас, ако детето учи.

Идеята да се направи образователен фонд не е нова и е добра, но тя трябва да се развие, като средства за децата внася не само държавата, но и работодателите, коментира Христина Христова. Тя уточни, че идеята е дошла от средите на самите работодатели, защото те са заинтересовани от развитието на човешкия ресурс в България. Ако бизнесът се включи в този фонд, според Христова, събраните средства можело да се използват и за бъдещото висше образование на децата.

Според Христина Христова на конгреса на БСП не са се чули нови неща като намерения в социалната сфера. Тя отбеляза обаче, че в част от идеите има известен уклон тежестта да бъде в бюджета и данъкоплатците. „Не зная това как ще стане, защото сегашното управление е строго фиксирано към коалиционното споразумение и ако се държи на част от предложенията, явно ще се върви към промяна на това споразумение”, допълни Христова. Тя подчерта, че НДСВ е за балансирани данъци и за неповишаване на данъчната тежест.

По повод другото предложение на левицата еднократната помощ за раждането на второ дете да се увеличи три пъти – от 200 на 600 лева, Христина Христова коментира, че подобна сериозна разлика при помощите за първо и второ дете не е справедлива. „Всяко дете трябва да получи подкрепа от държавата, но ми се струва, че това са нереалистични за бюджета суми – особено за второто дете”, допълни бившият социален министър.

Христина Христова изрази учудване от намерението на левицата да отложи за догодина намаляването на осигурителната тежест с 3 пункта, след като това било заложено за средата на 2007 г. и в бюджета имало условия за подобна стъпка. Условието е абсолютно изпълнено – преизпълнението на бюджетните приходи за първите четири месеца на тази година е с 45,4% и има натрупан излишък, категорична е Христова.