/ БГНЕС, архив
След протестите на овцевъди и козевъди, към подобни действия се насочват и производителите на водоплаващи птици в България, които не са доволни от промени в наредба на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
Ветеринари: Справянето с чумата по животните няма друга алтернатива освен евтаназия

Професионалната им организация обяви, че планира протестни действия в рамките на закона, ако не бъдат удовлетворени исканията им. Става дума за промяна в наредба на Агенцията, която се отнася до мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта инфлуенца или грип при птиците.
 
Можеше ли да се избегне евтанизирането на животни в Ямболско и Бургаско?

В Раковски в петък те гласуваха декларация, която ще депозират в Министерството на земеделието и храните още в понеделник. Конкретният повод, който ги разгневи, е начинът на дезинфекция на патиците.
 
260 ферми за патици има в страната, най-голямата част от тях се намират на територията на община Раковски. Това е основен поминък за голяма част от населението в региона. Производителите на патици настояват и за оставката на изпълнителния директор на Агенцията на храните д-р Дамян Илиев заради несправяне със служебните задължения.
 
След евтаназията на над 4000 животни: Обяснения и искане за оставки (ВИДЕО)

През април във фермите им бяха умъртвявани патици, обещаните компенсации още не са изплатени.
БГНЕС