/ sxc.hu
„Какво се случва!? Наблюдаваме абсолютно хаотични действия от страна на държавата по казуса с чумата в Странджа и Сакар. Вчера казаха, че ще убиват животни в Болярово, защото имало положителна проба, а днес пеем друга песен - трябвало да се прави втори изследване.

Е, в крайна сметка каква е процедурата по която се действа!? Нали имало регламенти, мерки се прилагали“ - Така жители на Болярово коментираха поредния случай на открита чума по дребните преживни животни, този път в техния град и последвалите действия на институциите, който ги озадачават.

Порожанов: Отлагаме евтаназирането на стада в околностите на Болярово и в Шарково

Вчера стана ясно, че в Болярово е констатирано ново огнище на болестта. От Българската агенция по безопасност на храните разпоредиха да бъде предприети необходимите мерки, а именно „умъртвяването по хуманен начин на всички дребни преживни“ в засегнатото стопанство.

Заповедта на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев беше официално публикувана в сайта на БАБХ. Днес обаче държавата „се огъна“ заради създалото се напрежение в Болярово. Според изказване на земеделския министър в парламента, всички действия там са прекратени.

Така на практика, заповедта на Илиев, издадена въз основа на първата взета проба от животните там, остава неизпълнена, а вземането на втора по искане на основния вирусолог на ЕК Крис Даклер, се оказва невъзможно заради блокадата на боляровската ферма от стопаните.

ЕК поздрави България за взетите мерки за пресичането на чумата по животните

И докато МЗ, БАБХ, ЕК и още няколко заети с чумата в Странджа, родни институции умуват каква да бъде следващата стъпка, собствениците на стадото от 200 овце в Болярово – Тодор и Ана настояват да им бъдат предоставени събраните до момента материали: изследвания, протоколи, заповеди и прочее. И са категорични, че няма да допуснат ветеринари във фермата си отново.

Подобна ситуация наблюдавахме и със стадото от козички на баба Дора от село Шарково. Въпреки, че попада в десет-километровата зона, то беше пощадено. Защо - не е отговрорил нито един директор или министър.

Баба Дора: Няма да дам стадото си, лъжат, че е заразено (ВИДЕО)

До този момент броят на населените места, в които е установена чума по животните, не е съвсем ясен. Според земеделския министър, положителни проби има от селата Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново, а според Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ - обезщетение се полага на засегнатите стопани в общините Болярово, Елхово, Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево.