"На "Демократична България" избирателите отредиха пето място в парламента. Това място е подобрение, ние сме политическа сила във възход, но не считаме, че това място ни отрежда сред онези субекти, които да имат първостепенна роля в претендирането за мандат, който вие да им връчите.

Ние смятаме, че на този етап здравата основа, върху която трябва да фокусираме усилията за отговорен опит за управление, е мандатът на втората политическа формация". Това заяви съпредседателят на обединението Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство.

От своя страна държавният глава Румен Радев посочи важната роля на формацията.

Георги Димитров

"Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в парламента. Отреди ви важна роля в 45-ото Народно събрание, но и не по-малка роля в общия политически ред в страната”. 

Демократична България консултации Румен Радев
Георги Димитров

Той отбеляза, че "Демократична България" е единствената партия, внесла промени в Конституцията.

"Не смятаме, че с 27 депутати ние можем да заявим такава претенция за връчване на трети мандат. Ако втората политическа формация не е успяла да създаде управление на промяната,трудно е да си представим, че петата формация ще може да го направи. Но нека извървим хода до третия мандат и тогава ще сме готови да огледаме ситуацията във всичките й аспекти", посочи Христо Иванов..

Георги Димитров

"Ако бъде потърсена от "Има такъв народ" нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в изключително отговорни разговори на база на тяхната визия какво би било това управление. Ние ще спазваме ангажиментите, с които сме се явили на тези избори. Така ние ще оценяваме дали възможните формати могат да решат проблемите", каза още Иванов.

Демократична България консултации Румен Радев
Георги Димитров

Лидерът на "Демократична България" не изключи варианта за нови избори.

"Ние от самото начало сме казали, че ще бъдем участници в усилията за излъчване на правителство, но също така си даваме сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване", каза той.

Георги Димитров

"Ако вървим към едни бързи избори, трябва да променим дневния ред и да се фокусираме върху едни още по-честни избори, с участието на много повече избиратели от чужбина. Ако се върви към предсрочни избори, сме готови на едни бързи промени в Изборния кодекс", посочи Иванов. 

"Отговорността, която инвестира българският народ във вашата коалиция, е огромна и ние трябва да изчерпим всички опции. И Конституцията и ситуацията ни задължават да го направим, за да търсим рационалното решение, без да изпадаме в политическо безвремие. Тук критерият за успех ще бъде именно политическата воля, зрялост, отговорност на всички партии да намерят необходимите инструменти за конструктивен диалог, който ясно да очертае приоритетите и едва тогава да отиваме на крайни варианти", коментира Румен Радев.

Георги Димитров

След консултациите Христо Иванов отново подчерта пред журналисти, че българският народ е поискал промяна.

Георги Димитров

"Ние искаме да подкрепим кабинет на прояманата", посочи той.

Георги Димитров

"Основната ни цел е да има правителство", каза той и допълни, че партията не подкрепя мажоритарния вот.