Христо Иванов
Христо Иванов / БГНЕС
Гласуването за спецправосъдието показа, че смисълът на това управление е достатъчно важен, заяви председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ)
Вчерашното гласуване за спецправосъдието показа, че смисълът на това управление е достатъчно важен, за да ни обединява, заяви председателят на ПГ на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов.

"Надявам се, след една кратка почивка по великденските празници, че разумът ще се върне, ще можем да работим заедно, защото алтернативата - избори, е абсолютно непоносима за България в този момент, каза той в декларация от трибуната на Народното събрание. Рискът да предизвикаме избори, спечелени от Путин, е нещо, което никой не може да си позволи да предизвика", каза депутатът.

Той обяви, че след закриването на специализираните съд и прокуратура, следващата стъпка е реформа в КПКОНПИ и смяна на ръководството ѝ. Така че, да сме сигурни, че ще може да събира доказателства за разследването на корупция, в т.ч. - и по високите етажи на властта, да преследва парите от престъпна дейност, обясни председателят на ПГ на ДБ. На следващо място, отбеляза той, е да изработим общ проект за промени в конституцията, не наш, не ваш, а общ. Затова Христо Иванов призова за рестартиране на комисията за промяна в основния закон, "за да променим страната поне с една идея".

Вчера закрихме една институция (специализираното правосъдие), която се беше превърнала в емблема на политическа злоупотреба с правосъдието на България, коментира политикът във връзка с вчерашите промени в Закона за съдебната власт. Тя беше създадена, за да се избегне необходимостта от истинска реформа на редовното правосъдие, особено на прокуратурата, да изпълни програмата "ние ги хващаме, те ги пускат", да бъде паралелна структура на нормалното правосъдие у нас и да отговаря по-гъвкаво на очакванията на една политическа конюнктура, продължи той. И ликвидацията на тази структура беше важна крачка за нормализация както на правосъдието, така и на политическия живот в страната.

Кризите се случват в момент, когато българската политическа система не може, няма език, на който да произведе съгласие, отчете Иванов. Защото не спорим за идеологически различия, а се обвиняваме взаимно в криминалитет, допълни депутатът. Това прави напълно немислима възможността за търсене на някакви национални консенсуси, смята председателят на ПГ на ДБ.

Той призова към съгласие за реформа на правосъдието, така че да няма съмнения, че може да се произнася напълно независимо по съмнения за извършени престъпления. Ликвидирайки специализиранато правосъдието, казахме, че всички казуси трябва да се решават от конвенционалния съд, а не в онзи политически съд, заяви Иванов. Т.е., ще се произнася независимият конвенционален съд, който може да се произнесе свободно, не в интерес на управляващите, коментира той.
БТА