/ БГНЕС
Студенти - граждани на трети държави, завършили висше у нас, могат да продължат да работят в България без виза. Това реши парламентът с промени на първо четене в Закона за чужденците.

Прецизира се и уредбата, регламентираща условията и реда, при които студентите -граждани на трети държави, които притежават валидно разрешение за пребиваване, издадено от друга държава членка, могат да влизат и да пребивават на територията на България с цел провеждане на част от следването си във висше училище у нас.

От ВМРО също имаха предложения за поправки в Закона за чужденците, които обаче не срещнаха подкрепата на депутатите. Воеводите обвиниха, че уж русофилски настроените депутати от БСП са гласували лицемерно и са отнели възможността на руски туристи да посещават България. 

Текстовете на патриотите включваха както бързото онлайн производство по издаване на визи, така и визи с 2-годишен срок (но не повече от 360 дни престой за периода) за чужденци от държави извън ЕС - собственици на имоти у нас, които ги използват с цел туризъм.

"Искаме да поправим с тези промени колапса на туристическия бранш вследствие кризата, породена от коронавируса. България е в доста неизгодно положение, защото преките ни конкуренти имат по-опростени процедури, въобще не може да се мерим и с Турция – която е извън ЕС. Може да взаимстваме опита на нашите европейски конкуренти – взаимствали сме електронната виза – дистанционно кандидатстване от страна на туриста и в петдневен срок отговор от съответното консулство. Такава електронна виза например има в Кипър. Втората част на предложението е свързана със собствениците на имоти – да дадем възможност за дългосрочно пребиваване на тези собственици на имоти у нас", защити проекта Искрен Веселинов.

"Странно е БСП да се отказва от това руски граждани да посещават с улеснения България. Правите се на русофили, но когато трябва да помогнем на българската икономика и на обикновените руски граждани, Вие отказвате да подкрепите. Каква е логиката?", коментира и колегата му Юлиан Ангелов.