/ БГНЕС, архив
Само потенциалните носители на коронавируса и разпространители на заразата трябва да бъдат поставени под карантина, а всички останали, които имат някакви оплаквания, да се обърнат към здравната система.

На това мнение е председателят на парламентарната Комисия по труда и социална политика и депутат от ДПС д-р Хасан Адамов.

Според него Кодексът за социално осигуряване ясно казва, че е може да се издава болничен лист за 14-дневния карантинен период, но за да не бъде претоварена системата трябва ясно да бъде определен кръгът от лица, поставени под карантина. Депутатът смята, че отговор на този въпрос трябва да даде създаденият кризисен щаб.

Борисов: Ако хиляди останат под карантина с болнични, НОИ ще се изпразни

„Личните лекари са тези, които познават своите пациенти. Хората, които се връщат от региони със зараза, имат хронични заболявания, компреметирана имунна система или са склонни към такъв тип инфекции, трябва да бъдат карантинирани, а не всички. Всички останали, когато имат някакви симптоми, трябва да се обърнат към здравната система“, обясни д-р Адемов.

Личните лекари: Не можем да издаваме болнични за доброволна карантина

„И едните, и другите аргументи са важни и в никакъв случай не трябва да се противопоставят. Важни са медицинските аргументи, за да не допуснем разпространението на заразата в България. Важни са и аргументите бюджетът на НОИ да бъде съхранен“, категоричен е той.

Проф. Мутафчийски: Нямаме нито един потвърден случай на коронавирус

Хасан Адемов припомни, че във Фонд „Общо заболяване и майчинство“ от бюджета на общественото осигуряване за 2020 г. са предвидени 1,2 млрд. лева. 460 млн. от тези средства са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината. От тези пари, ако общо практикуващият лекар напише болничен лист за 14 дни, първите 3 се плащат от работодателя, а останалите са за сметка на бюджета на ДОО. Ако всички, които се върнат от региони с разпространение на зараза, вземат болничен, рисковете са налице и те са сериозни, стана ясно от думите на председателя на комисията.