Граждански наблюдатели влизат в полицейските арести
Граждански наблюдатели влизат в полицейските арести / netinfo

Граждански наблюдатели ще следят за спазване на закона и човешките права при 24-часовото полицейско задържане на заподозрени в арестите на шестте районни полицейски управления в Пловдив. Това е съвместна инициатива на Института "Отворено общество" – София и Генерална дирекция "Полиция" и има за главна цел изграждането на доверие между полицията и местната общност и осигуряване на прозрачността на полицейската институция. В Пловдив проектът се осъществява от фондация „Дива”.

Гражданските наблюдатели са доброволци, които са преминали през специално обучение. Те ще осъществяват наблюдение в РПУ въз основа на предварително одобрен график. Въз основа на осъществените наблюдения, доброволците попълват екипни доклади, в които отразяват факти, констатирани по време на наблюдението.

Част от дейностите по проекта предвиждат създаването на Регионален консултативен съвет, който ще се събира един път месечно и ще се състои от представители на ОДП – Пловдив, Община – Пловдив, Областна управа, др. институции и активни граждани.

Съветът ще разглежда месечните доклади на гражданските наблюдатели и ще прави предложения за подобряване на работата.

Други новини от Пловдив