Гранични полицаи задържаха петима сирийци и иракчанин
Гранични полицаи задържаха петима сирийци и иракчанин / снимка: БГНЕС, архив

Граничен полицейски наряд от ГПУ-Елхово е задържал вчера шестима мъже в района на село Голям Дервент. Те били без документи за самоличност, съобщиха от МВР.

Установено е, че задържаните са нарушили турско-българската граница в района на 231 пирамида. Петима от тях заявили, че са сирийци и бягат от войната. Шестият казал пред граничните полицаи, че е иракчанин. По негови думи, бил заплашен от роднини на момичето, с което се срещал. Мъжът признал, че крайната му цел била Англия, където имал близки.

Нарушителите били докарани до турско-българската граница по организиран в Истанбул канал, за което всеки от тях заплатил по 500 долара. Шестимата са отведени в дома за временно настаняване на чужденци в Любимец.

В ГПУ-Малко Търново е получен сигнал от местен жител, който забелязал група непознати. Те са задържани южно от град Малко Търново. Шестимата мъже без документи, заявили, че са грузинци. Те признали, че са заплатили на каналджии в Истанбул по 800 евро, за да бъдат доведени до границата. Крайната цел на нарушителите е Западна Европа. Те също са отведени в дома за временно настаняване на чужденци в Любимец.