Контейнер като този върху взривения на Кримския мост е минал през България
Не сме се забавили с проверката за камиона бомба, взривил Кримския мост. Тя се извърши възможно най-бързо и вече имаме резултата. Факт е, че в случая ДАНС реагираха достатъчно бързо. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS говорителят на правителството Антон Кутев.

Властите съобщиха: Взривеният на Кримския мост камион никога не е бил в България

"Реакцията на кабинета не се е забавила по никакъв начин. Все пак службите трябваше да извършат проверка, за да може да кажем точно какво се е случило. Иначе още в понеделник премиерът Гълъб Донев възложи проверката на ДАНС. Тя се извърши възможно най-бързо и вече имаме резултата. В който сме абсолютно сигурни, че камионът не е бил в България, а само подобен контейнер е минал през страната ни и е минал през митнически склад. Няма как България да има каквото и да било общо. Тук най-важното е, че България не може да бъде обвинявана в тероризъм", категоричен е Кутев.

Той подчерта, че всички знаят, че страната ни не е терористична държава. „Това не отговаря нито на морала на българския народ, нито на морала на управление на държавата. Много дефицити може да има българското управление, но Слава Богу, тероризмът никога не е бил сред тях”.

По думите на Кутев контейнер с подобни характеристики, като на взривения върху камиона на Кримския мост е минал през страната ни. „Но не този конкретен контейнер е бил върху камиона. Това, в което сме сигурни, и което се доказа от проверката на ДАНС е, че България няма нищо общо”, категоричен е той.

ЕК с позиция за „българската следа“ във взривяването на Кримския мост

„Факт е, че в случая ДАНС реагираха достатъчно бързо. В понеделник им беше възложена проверката и 24-часа по-късно имаме резултати. Нямам основания по този случай  да се съмнявам в компетентността на българските служби”, подчерта той.

Говорителят на кабинета коментира и решението на президента да свика първото заседание на НС на 19 октомври. „Виждам основанията за това решение най-малкото в едно – да се даде повече време на партиите да създадат реално първо управление. Отговорното поведение за всички партии е да направят всичко възможно да намерят начин, за да съставят  кабинет.  Именно това цели президентът. Да даде достатъчно време за преговори, за уточняване и премахване на червени линии”.
NOVA NEWS