Горят месото от Ирландия в Шуменски екарисаж
Горят месото от Ирландия в Шуменски екарисаж / netinfo

Около 20 тона от конфискуваното на Митница „Кулата” 25-годишно месо от Ирландия ще бъдат изгорени в шуменския екарисаж, съощи за Дарик радио от Тошко Александров - собственик на фирмата, която стопанисва екарисажа.

Очаква се телешкото да пристигне по-късно днес в хладилен камион със специален ескорт. Според Тошко Александров, тези 20 тона ще са първата от няколко пратки месо, което ще бъде изгорено в екарисажа. Общото количество на месото е 75 тона.

„Фирмата вече има проблем с месокостното брашно, което отлежава в нашите складове и преработката на още месо за такова брашно допълнително ще затрудни работата ни” – каза г-н Александров.

Тонове месокостно брашно се съхраняват при неподходящи условия в екарисажа. За това фирмата вече е глобена няколко пъти от РИОСВ. С проблема са ангажирани министъра на земеделието и горите Нихат Кабил и министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Според Тошко Александров, месокостното брашно трябва да бъде унищожено в пещите на циментовия завод в Девня. От там обаче твърдели, че в момента имат някакъв проблем и не могат да започнат изгарянето на брашното.