„Голямо посрещане” организираха на депутатите
„Голямо посрещане” организираха на депутатите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Репортерите на Дарик за "голямото посрещане на депутатите"
66214
Репортерите на Дарик за "голямото посрещане на депутатите"
Репортерите на Дарик за "голямото посрещане на депутатите"
Напрежение пред парламента
Напрежение пред парламента
Протести и контрапротести посрещнаха депутатите
Протести и контрапротести посрещнаха депутатите
„Голямо посрещане” организираха на депутатите
„Голямо посрещане” организираха на депутатите
  • Репортерите на Дарик за "голямото посрещане на депутатите"
  • Репортерите на Дарик за "голямото посрещане на депутатите"
  • Напрежение пред парламента
  • Напрежение пред парламента
  • Протести и контрапротести посрещнаха депутатите
  • Протести и контрапротести посрещнаха депутатите
  • „Голямо посрещане” организираха на депутатите
  • „Голямо посрещане” организираха на депутатите

Първият работен ден на парламента след ваканцията беше белязан от протести и от контрапротести. Хиляди се включиха в „Голямото посрещане", стотици полицаи охраняваха сградата на Народното събрание от най-буйните протестиращи, които на моменти успяваха да отмъкнат железните заграждения до парламента от органите на реда. Макар и да имаше няколко инцидента, до по-големи произшествия не се стигна. На протеста имаше хора от всички краища на страната, дошли с автобуси. От СДВР обясниха за Дарик, че шестима души са били отведени към районните в рамките на протеста. Паралелно с него се проведе и контрапротест в подкрепа на управлението, на който също имаше хора, дошли с автобуси.

Около 15:30 ч. депутатите приключиха работа и последните останали пред парламента протестиращи ги изпратиха с махане и подвиквания за оставка. Малко след това и хората се разотидоха и се заканиха, че на 9 септември ще се върнат за още по-голям протест.

До по-сериозни инциденти не се стигна, но вътрешният министър Цветлин Йовчев отбеляза, че агресията е била търсена не от обичайните всекидневни протестиращи, а от придошлите такива. „Вече наблюдаваме хора, които са мотивирани. В голяма част имаме хора, които са подготвени и имат за цел да извършват насилствени действия и много голяма част от тези хора са от провинцията", заяви Йовчев.

Полицейското присъствие беше засилено. Полицаи имаше в целия периметър около Народното събрание. Коли на жандармерията бяха паркирани близо една до друга при служебния вход на парламента и събралите се протестиращи нямаха никаква видимост кога влизат и излизат народните представители. Поради възникналото за кратко напрежение между протестиращи и полицаи, бяха докарани допълнителни ограждения около парламента и разположени пред протестиращите, което предизвика тяхното недоволство и освиркване. Въпреки това не се стигна до напрежение или сблъсъци.

Навсякъде около Народното събрание имаше протестиращи, които бяха там още от рано сутринта. Още от 08:00 ч. протестиращите блокираха бул. „Цар Освободител" и постепенно започнаха да се изнасят към кръстовището на Ректората на Софийския университет. Час по-късно техният брой нарасна стремглаво и скоро пред централния вход на Народното събрание имаше близо 2000 души. Сред тях имаше и такива от Дупница, Благоевград, Кюстендил, Разлог. Протестиращи имаше в целия периметър около Народното събрание - от всички страни на парламента, около Софийския университет "Св. Климент Охридски", по бул. "Васил Левски", около храм-паметника "Св. Александър Невски".

„Протестираме срещу това Народно събрание, срещу тази неестествена и престъпна Тройна коалиция", каза един от протестиращите. „Да се махнат - първо, защото дойдоха нечестно и по нечестен начин спечелиха изборите", каза друг протестиращ. „Как да приемем тази власт, тя беше купена с шантаж, конспирации. Ние дойдохме 5 човека с личен автомобил, на собствени разноски", каза друг протестиращ.

Северната страна на Народното събрание бе мястото на контрапротестиращите, които се събраха, за да подкрепят кабинета. Полицията следеше протеста и контрапротеста да не се засекат. Нямаше напрежение и сблъсъци между едните и другите групи.

Голямо посрещане организираха на депутатите
netinfo

Ескалация на напрежението

Около 10.30 ч. се покачи напрежението около служебния вход на парламента. Протестиращи успяха да разкъсат част от металното заграждение, издигнато встрани от НС. Демонстранти, които се бяха събрали при северния вход, започнаха да дърпат с вериги металните заграждения. В продължение на 10-15 минути те се бореха с полицаите и в крайна сметка част от съоръжението беше откъснато. Полицаите избутаха част от протестиращите, а в отговор на това недоволните скандираха "убийци".

Стигна се до сблъсъци и размяна на удари. Няма информация за ранени. Протестиращите освиркаха служителите на полицията. От своя страна полицаите изблъскаха групата от демонстранти, вкопчила се около загражденията.

Протестиращите използваха всяко "разсейване" на полицаите и издърпваха по едно метално заграждание с помощта на верига, след което ги складираха встрани като трофеи.

Около 11.30 часа при протестиращите край служебния вход на парламента се появиха депутати от ГЕРБ - Цветан Цветанов, Лъчезар Иванов, които бяха посрещнати с аплодисменти и скандирания: "Нови избори".

След това протестиращите се разпръснаха около парламента.

Голямо посрещане организираха на депутатите
netinfo

Блокада в центъра на София

Движението по бул. „Васил Левски" и по бул. „Цар Освободител" остана затворено почти през целия ден.

До 14:00 ч. районът около Народното събрание беше напълно блокиран. Бяха затваряни възлови кръстовища при преминаване на протестиращи и при необходимост.

Малко преди 09.30 часа част от протестиращите, искащи оставка на правителството, предвождани от група с ударни инструменти, тръгнаха на импровизирано шествие, като блокираха движението в района на Софийския университет и Орлов мост.

Първоначалната посока на шествието бе по бул. „Цар Освободител” към сградата на Министерския съвет. Вероятно целта на протестиращите е била да минат по ул. Раковски” и по този начин да стигнат до контрапротесиращите. Шествието бе спряно от кордон от полицаи, полицейски автомобили и коли на жандармерията. Протестиращите смениха посоката на протестното шествие към Орлов мост, с което изненадаха и органите на реда, тъй като в района няма полицейско присъствие и протестиращите успяха безпроблемно да спрат движението.

Около 10.00 часа протестиращите освободиха движението в района на Орлов мост и се отправиха отново към сградата на парламента, като блокираха кръстовището в района на Софийския университет, като не позволяваха и на колите на градския транспорт да се движат. Шофьор на тролейбус се опита да премине безуспешно покрай блокадата, при което бе освиркан.

Възникна спор между протестиращите дали да се пускат колите на градския транспорт или не. Една част от хората настояваха, че трябва да се пускат, за да може пътниците, които с нищо не са виновни, да могат да си вършат работата. Друга група заяви, че пусне ли се една кола, това означава, че трябва да се пуснат всички и това, което правят, няма да има смисъл.

В блокирания тролейбус пътуваха предимно възрастни хора, част от които трябваше да стигнат до лечебни заведения, тъй като имали записани часове за лекар. Част от протестиращите започнаха да предлагат на пътниците да им платят такси, за да могат да се придвижат и да се измъкнат от блокадата.

Друга част от протестиращите пък бутаха тролея, ритаха го. Някои от пътниците слязоха да се разправят с демонстрантите и да ги попитат защо не им позволяват да се предвижват нормално и по този начин им ограничават правата. Жена заяви, че закъснява за работата заради блокадата и ще я глобят за това нещо. Въпреки това блокадата в района остава. Край нея премина група протестиращи от Разлог, които бяха шумно аплодирани.

Двайсетина души бяха блокирали кръстовището на бул: „Цар Освободител" и „Васил Левски". Обстановката бе спокойна. Протестиращите пропускаха линейки, както и някои коли на градския транспорт.

Близо 50 протестиращи блокираха след 11.00 часа за няколко минути кръстовището на бул. "Ал. Дондуков" с ул. "Г. С. Раковски".

Около 12:00 ч. беше блокирано и кръстовището пред Софийския университет.

Голямо посрещане организираха на депутатите
netinfo

Хронология на протеста

Протестиращите организираха „Голямото посрещане" на депутатите в първия им работен ден. Протестите започнаха още в 8 сутринта, когато хората постепенно започнаха да се събират около сградата на Народното събрание. Междувременно се провежда и паралелен контрапротест в защита на кабинета „Орешарски".

Искащите оставка на правителството на Пламен Орешарски се разделиха на няколко групи - пред централния вход на Народното събрание, на служебния вход, откъдето депутатите влизат за работа, и в района на храм-паметника "Св. Александър Невски".

С традиционното пиене на кафе започна протестът, в който се събраха няколко хиляди недоволни от управлението. Сутринта група протестиращи се насочиха към Орлов мост, където за пореден път блокираха движението. Сред протестиращите се оформиха две групи, които спореха дали да се пускат колите на градския транспорт или не. „83 дни това правителство и този парламент не обръщат внимание на протестиращите граждани, които искат прозрачност в политиката. Съжалявам много, че променям дневния график на тези хора, но щом правителството не иска да ни чуе, какво трябва да направим", заяви жена, застанала на пътя на колите. От своя страна друг протестиращ заяви: „Аз също протестирам от много време, но се опитвам да убедя госпожата да се дръпне, за да дадем път на тролеите".

Междувременно в блокираните тролеи, хората се оплакваха, че им е отнето правото да се придвижват свободно: „Хубаво е, че има такива работи, но да не ни пречат. Аз възрастна жена и имам час при лекар. Всеки има право да протестира, стига да не пречи на останалите.

Протестиращите бяха много шумни. Чуваха се скандирания оставка, мафия, червени боклуци. Протестът бе озвучен от ударни инструменти, вувузели и свирки, както и от вой на сирена. Протестиращи заявиха, че вече са обезверени, че кабинетът ще подаде оставка. Казват, че правителството продължава със скандалните си назначения, всякаква липса на морал и очевидно не чуват народа. Въпреки това те бяха категорични, че ще продължават да идват, докато е нужно.

Пред сградата на Народното събрание имаше изградена своеобразна инсталация, която включва тоалетна чиния, ролки тоалетна хартия, кош за боклук, на който има надпис: „Да изчистим България, хвърляйте разделно. За червени боклуци". Човек се разхождаше с пръскачка, на която пишеше: „пръскам срещу навлеци - БСП, ДПС и Атака".

Сред протестиращите имаше и хора, които бяха със светлоотразителни жилетки с надпис антиконфликт, и ударни инструменти.

На днешния протест срещу кабинета Орешарски пристигнаха и групи от цялата страна, дошли в столицата, за да изразят недоволството си от управляващите.

Депутатите влязоха безпрепятствено на работа

Безпрепятственото влизане на депутатите в сградата на парламента бе осигурено от жандармерията, която бе паркирала пред служебния вход пет камионетки, което пречеше на протестиращите да виждат какво се случва и кога депутатите пристигат, както и депутатите да виждат протестиращите. Част от народните избраници бяха извозвани от по-отдалечените места на паркинга с бял микробус до северния вход на НС.

Голямо посрещане организираха на депутатите
netinfo

Контрапротест в защита на кабинета

Междувременно северната страна на Народното събрание бе мястото на контрапротестиращите, които се събраха, за да подкрепят кабинета. Около 500 човека скандираха: "Победа", носеха плакати в подкрепа на правителството. Имаше и плакати, на които пишеше: "Не на разделението и анархията", "България е над всичко", "Винету е герой от миналото! Борисов също!", "Стига "спонтанни протести", "Оставете правителството да работи". Контрапротестиращите изиграха и Дунавското хоро.

„Един работещ парламент, който се стреми да нормализира обстановката в държавата". За такава подкрепа на правителството казаха, че са дошли част от гражданите. Аз съм един гражданин на тази държава и искам нормално да работят абсолютно всички инстанции, държавни институции и да може да се нормализира това, което беше развалено 4 години от предходното управление, заяви един от протестиращите.

При контрапротестиращите дойдоха депутати от БСП, които им благодариха за подкрепата. Корнелия Нинова заяви, че мненията на хората от протеста и контрапротеста трябва да се обединят в сградата на Народното събрание. Сред контрапротестиращите имаше хора от Перник, Благоевград, София, Пазарджик. Хората, подкрепящи кабинета, изградиха кордон от български знамена, очаквайки при тях да дойде премиерът Пламен Орешарски, но той така и не дойде.

Полицията не позволи двата протеста да се засекат, за да не се стигне до ескалация на напрежението.

След 14:00 ч. голяма част от хората започнаха да се разотиват.

На 5 септември поддръжниците на правителството ще се съберат отново в 08:00 ч., за да подкрепят с присъствието си работата на българския парламент. Предвидено е представителите от инициативата „За нов обществен договор" да се съберат между служебния вход на Народното събрание и храм-паметника „Свети Александър Невски", „за да изразят позицията на над 711 000 души от всички 28 области в страната, които настояват да бъде даден шанс на българския парламент и правителство да работят за доброто на нацията", се казва в съобщение до медиите от гражданската инициатива.

Голямо посрещане организираха на депутатите
netinfo

Първите коментари на депутатите при влизане в НС

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова заяви на влизане в парламента, че това, което се случва днес, е всичко друго, но не и граждански протест. Тя обвини ГЕРБ и партиите от Реформаторския блок в партийно оглавяване на протеста.

Голямо посрещане организираха на депутатите
netinfo

Малко преди 09.00 часа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, придружаван от Ивайло Московски, бивш министър на транспорта, излезе за кратко пред протестиращите. Някои го приветстваха, други - освиркваха. На влизане в Народното събрание Борисов заяви, че трябва да се работи за оставка на кабинета. „Важно е и за България, и за икономиката ни тази оставка да се случи час по-скоро. Той заяви още, че ако разсъждаваме като демократи, избори трябва да има моментално, веднага, а ако разсъждаваме като Станишев - избори никога няма да има".

След появата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов сред протестиращите се стигна до лек сблъсък. Един от протестиращите е изразил мнение, че не иска да има партийни пристрастия на протеста, при което симпатизанти на бившия премиер се издразнили от думите му и го шамаросали.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също влезе в парламента, като обеща да даде пресконференция. Без коментар в сградата влезе и лидерът на БСП Сергей Станишев.

Голямо посрещане организираха на депутатите
netinfo

Голямо посрещане организираха на депутатите
netinfo

Голямо посрещане организираха на депутатите
netinfo