Глобиха 32 партии за нередности в списъците за регистрация и поддържане на архиви
Глобиха 32 партии за нередности в списъците за регистрация и поддържане на архиви / снимка: БГНЕС, архив
Глобиха 32 партии за нередности в списъците за регистрация и поддържане на архиви
77660
Глобиха 32 партии за нередности в списъците за регистрация и поддържане на архиви
  • Глобиха 32 партии за нередности в списъците за регистрация и поддържане на архиви

Комисията за защита на личните данни е глобила 32 партии заради нередности в списъците за регистрация и поддържане на архиви. Тъй като това е първо провинение, на политическите сили са им наложени санкции между 1000 лв. и 2800 лв. при максимална глоба 5000 лв. Най-много нарушения са направени по време на евровота от миналата година. От думите на председателя на комисията Венцислав Караджов не стана известно кои партии са злоупотребили с лични данни.

Издадени са 32 наказателни постановления, които като цяла касаят работата на политическите субекти като администратори на лични данни. През годините някои от тях са изпълнявали задълженията си като администратори, но не са актуализирали информацията и са пропуснали да декларират регистри за обработване на лични данни като списъци и подписи на избирателите, как заличават тези лични данни, как информират избирателите за целите на събирането на тази информация, което Изборният кодекс изисква от партиите, за да се регистрират.

Караджов каза, че глоби вече са наложени и според закона за този вид нарушения минималната глоба е 500 лева, а максималната - 5000 лева. Тъй като става дума за първи нарушения наложените глоби са от порядъка на 1000 до 2800 лева, цитира по памет шефът на комисията за защита на личните данни.

Освен партии, най-чести злоупотреби с лични данни са регистрирани в телекомуникациите, банки и кредитни институции, медии и интернет, съобщи Венцислав Караджов, който обобщи и дейността на комисията за 2014 г.

Институцията е наложила глоби за 476 000 лв., като събраните са 206 000 лв.