Глоби до 300 000 лв. за незаконни лобисти иска Дилов-син
Глоби до 300 000 лв. за незаконни лобисти иска Дилов-син / netinfo

Лобистите да правят дарения за предизборна кампания само в срок не по-рано от два и не по-късно от един месец преди датата на вота, това е записано в законопроект за публичност на лобизма, внесен в парламента от Движение „Гергьовден”.

Според законопроекта в тези срокове, когато избираме парламент пълномощията на народен представители вече са прекратени и се препятства възможността даден лобист да дарява средства за бъдеща предизборна кампания още по време на мандата на парламента срещу ангажимент за конкретни действия до на работата му.

Предвидена е забрана за лобистка дейност от публични служители, докато заемат длъжността и две години след прекратяване на пълномощията им.

Забранява се лобисти да предоставят пари, вещи или имотни облаги на публичните служители, с изключение на пътни, дневни и квартирни пари за участие в семинари, конференции, симпозиуми и други публични прояви в страната. Забраната обхваща и роднините на публичните служители по права и по съребрена линия до 4-та степен включително.

Въвежда се Публичен регистър на лобистите, който е изпълнителна агенция към министъра на държавната администрация и административната реформа. Регистрират се лобистите и лобистката дейност и се осигурява публичност и достъп на гражданите до информация за тях. Достъп до информация от регистъра имат всички граждани и организации, като годишният доклад трябва да бъде предоставян на средствата за масово осведомяване и своевременно публикуван в Интернет.

В закона са записани санкции за незаконно лобиране, стигащи до глоби от 300 000 лева. Лидерът на "Гергьовден" любен Дилов-син каза, че се надява на колегиално отношение от ДПС, които също имат законопроект за лобизма, за да се обедини най-доброто от двата проекта.