Германия ще подпомогне България във важните реформи
Германия ще подпомогне България във важните реформи / снимки: БГНЕС

Германия е готова да окаже съдействие за необходимите реформи в България. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер след срещата си със своя български колега Даниел Митов, предаде БГНЕС.

Щайнмайер подчерта, че трябва да се работи за подобряване на инвестиционния климат в България. "България и Германия се нуждаят един от друг в Европа. Сътрудничеството ни е необходимо, но то не трябва да бъде само на ниво високопоставени лица, а да бъде и сред обикновените хора", каза дипломат номер едно на Федералната република.
В тази връзка той посочи, че над 50 000 българи живеят и работят в Германия. Около 5000 български студенти получават своето образование в западноевропейската държава и над 5000 германски фирми работят у нас, като всичко това допринася за двустранното сътрудничество.

Особен акцент Щайнмайер постави и върху проблема с нелегалната имиграция. България и Германия са две страни, за които този въпрос е много важен и те имат затруднения с него - България като външна граница на ЕС, а Германия, защото със своя стандарт е привлекателна за търсещите нов дом.

От своя страна българският външен министър Даниел Митов заяви, че Германия ще окаже помощ на България при предстоящото председателство на ЕС эна страната ни, което ще бъде през 2018 г.

Федералната република ще осигури помощ на България за нашето първо председателство на ЕС и това ще включва подготовката на български държавни служители в германските институти по отделни досиета на ЕС, заяви министър Митов. Той отбеляза, че като израз на българското желание да се работи в тесен контакт с Германия по всички въпроси на ЕС, "предложихме министър Щайнмайер да определи дипломати от Федералното министерство на външните работи, които ние сме готови да приемем както тук в София, така и в постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел".

Двамата министри са обсъдили теми като ситуацията в Близкия изток и украинската криза. И двамата изразиха надежда, че минските споразумения ще оцелеят и мирът в Украйна ще се спазва. В тази връзка те подчертаха ролята на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която трябва да подпомогне установяването на траен мир в Източна Украйна, за да няма повече жертви.

Обсъдена е и интеграцията на Западните Балкани в ЕС. "Визитата на Щайнмайер у нас показва значението, което България придава на своите отношения с Германия", каза Митов. Той посочи също така, че България и Германия вървят към договорен засилен график на двустранните контакти между двете външни министерства по актуални въпроси на дневния ред на Европа и също така по теми, които представляват голям интерес за двете страни.

Германия ще подпомогне България във важните реформи
netinfo