Гергана Паси не очаква предпазна клауза за правосъдието от ЕК
Гергана Паси не очаква предпазна клауза за правосъдието от ЕК / снимка: DarikNews
Гергана Паси не очаква предпазна клауза за правосъдието от ЕК
20495
Гергана Паси не очаква предпазна клауза за правосъдието от ЕК
  • Гергана Паси не очаква предпазна клауза за правосъдието от ЕК

Следващият доклад на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешните работи ще бъде критичен, но не и унищожително критичен. Това прогнозира министърът по европейските въпроси Гергана Паси. „Днес имаме много повече аргументи срещу налагането на предпазна клауза, отколкото преди година", заяви министър Паси.

Според нея призивите на холандския й колега Франс Тимерманс за предприемането на такава санкция спрямо България и Ручъния са апел, който е насочен към националното обществено мнение, а не към Европейската комисия.

Еврокомисията се интересува от развоя на 52 съдебни дела, съобщи министър Гергана Паси: В съдебната система, по отношение на тези дела, не сме станали свидетели на някакви зашеметяващи резултати и това ще бъде проблем, докато тези резултати не бъдат достатъчно на брой и достатъчно убедителни.

Според Паси желанието на отделни персони, срещу които има повдигнати обвинения, да участват в политиката, е абсурдно. „Това се коментират и от европейските експерти. Тенденцията на "галевизация" на образа на България е нещо, което без съмнение ще влезе в дебатите между държавите членки, когато през септември обсъждаме доклада за правосъдие и вътрешни работи", каза още министърът по европейските въпроси.

И след като през август или септември България получи редовния доклад на ЕК, няколко месеца по-късно Брюксел ще ни изпрати нов - този път за това как усвояваме европейските пари.