ГЕРБ внася подписка за незабавно свикване на парламента
ГЕРБ внася подписка за незабавно свикване на парламента / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ако днес и утре управляващите не променят решението си да почиват до края на август, в понеделник ние от ГЕРБ ще внесем подписи за предсрочно прекратяване на парламентарната ваканция.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев пред БНТ.

Депутатът от БСП и бивш кмет на Смолян Дора Янкова, която беше в студиото заедно с Дончев, обясни, че щом председателят на Народното събрание Михаил Миков е решил да свика пленарно заседание на 30 август, значи така е преценил.

Според Янкова правителството на Орешарски е поело пътя към икономически растеж на България. Тя категорично заяви, че няма съмнения, че ветото на президента ще бъде преодоляно в парламента.

30 август е последният ден от едномесечната лятна ваканция на народните представители, припомня Vesti.bg.

Според текста на чл. 43 от Правилника на Народното събрание председателят му е длъжен да свика до седем дни заседание, ако го поискат една пета от депутатите, дори да тече ваканция.

Депутатите от ГЕРБ са 97 души, а една пета от всички народни представители е 48.

Както е известно, ГЕРБ настоява заради президентското вето върху актуализацията на бюджета, народните представители незабавно да обсъдят отново актуализирания Закон за държавния бюджет за 2013 г .

Вчера председателят на ГЕРБ Бойко Борисов призова за свикване на незабавно извънредно заседание на Народното събрание, на което да бъде обсъдено президентското вето върху актуализацията на бюджета.

В коментар на актуализацията на бюджета Томислав Дончев отбеляза, че никой няма нещо против предвидения с тази актуализация социален пакет от 40 млн. лв. Но има много неясноти и съмнения по отношение на огромната част от предвидения 1 млрд. лв. дълг.

"Когато харчим държавни пари, пари на българските данъкоплатци, ние трябва да сме много внимателни. Три пъти по-внимателни обаче трябва да бъдем, когато харчим пари на кредит, защото тези пари се харчат от един и се плащат от друг", напомни бившият министър Дончев.

"Ако в бюджета през 2010 г. е имало някакви пропуски не виждам защо сега трябва да ги повтаряме", отговори Томислав Дончев на припомнен от водещия факт, че в бюджета през 2010 г. е имало същия подход към разпределението на средствата, както се прави при настоящата актуализация.

Според Дончев има достатъчен финансов резерв за гарантиране на европейските програми. Да се свика заседание на Народното събрание, на което да се обсъди ветото на президента и да бъде взето решение още следващата седмица, призова Дончев.