/ БГНЕС
От БСП поискаха оставката на Данаил Кирилов
БСП поиска оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, понеже бил обещал да я хвърли, ако мониторингът над нашата страна не отпадне. Това напомни зам.-шефът на ПГ на левицата Крум Зарков в декларация от трибуната. "Юнкер си отиде, Кирилов - не", констатира соцдепутатът.

Ще разберем дали думите му имат тежест от това дали ще изпълни заканата си за оставка, предупреди той. "Невярна е интерпретацията, че мониторингът остава", реагира председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в изявление пред медиите в парламента.

"За пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, разпространявани от партия с близо 1 милион гласоподаватели и над 100-годишна история", констатира Дариткова.

Тя обясни, че страната ни е получила преди време последния си доклад, а новината от Брюксел не третира него, а механизмът за върховеството на закона, който все още не е създаден и който ще се отнася до всички страни-членки на ЕС.

"Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество. Няма промяна на позицията на ЕК изпълнението на поетите от нас ангажименти. Ще ви призовем г-н Зарков - четете!", репликира Дариткова.