ГЕРБ иска правителството да гарантира за достатъчно природен газ в България
ГЕРБ иска правителството да гарантира за достатъчно природен газ в България / БГНЕС
Партия ГЕРБ настоя правителството да предприеме спешни мерки за осигуряване и гарантиране на достатъчни количества природен газ в България. В обръщение към правителството, от партията настояват да бъде компенсиран българският бизнес заради понесените загуби от газовата криза, както и да се подготви нова национална енергийна стратегия.

От ГЕРБ поискаха да видят договора за доставка на газ в България, както и да стане ясно кои са посредниците. Тъй като договорът е засекретен, ГЕРБ се позоваха на източници в българските медии, според които газопреносната система у нас била собственост на друга държава.

Членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ Стоян Мавродиев: „Газопреносната мрежа очевидно, съгласно новия договор, е мажоритарна собственост на Русия и „Газпорм”. Това са клаузите на новоподписания договор, доколкото бяха обявени. Това е, което се обявява публично, пише го и в доста медии. Ние не сме виждали договора, защото очевидно е секретен, против интересите на всички нас, но това, което беше обявено е, че „Газпорм” става собственик на газопреносната мрежа, едната от клаузите в договора, който не сме виждали.”