/ МВР
Международна организирана престъпна група е неутрализирана при мащабна операция по разследване на ГДБОП срещу канал за трафик на мигранти през България.

гдбоп
МВР

Мащабната специализирана полицейска операция по пресичане на контрабанден канал за мигранти през т.нар. „Западно-Балкански маршрут“ (Турция през България, Сърбия и Румъния за Западна Европа) е проведена на 19 август т.г. на територията на област Пловдив.

гдбоп
МВР

гдбоп
МВР

Операцията, ръководена от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), е реализирана в тясна координация и с участието на служители от Главна дирекция „Гранична полиция“ и Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС), под надзора на Окръжна прокуратура - Пловдив. В екипите бяха включени и Главна дирекция „Жандармерия и специални операции и борба с тероризма“ (ГДЖСОБТ) и Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП). Действията на българските служби са подпомогнати от представители на ЕВРОПОЛ, командировани в България, в операцията са включени и служители на граничната полиция и на дирекциите за борба с организираната престъпност на Република Румъния и Република Молдова.

При съвместните действия на службите за сигурност е неутрализирана мащабна организирана международна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани.

Според данните към момента българският участник в престъпната схема е отговарял основно за осигуряване на автомобили, регистриране на лица с нисък социален статус, както и контролирането им по време на транспортирането. Групата е набирала шофьори от Република Молдова чрез различни интернет платформи и е осигурявала пътуването им през Румъния до България. В хода на извършените съвместни действия е установено, че след влизането на нелегалните мигранти на територията на страната ни от определени локации, те бивали „поемани“ и транспортирани с автомобили, управлявани от молдовски граждани. За комуникация между отделните членове добре организираната група ползвала мобилни приложения.

В рамките на операцията са задържани общо 8 лица. На 7 от тях, сред които и лидерите на престъпната група, са  повдигнати обвинения. Извършени са общо 15 претърсвания на адреси и обиски, както и претърсвания на 5 автомобила. Иззети са 6 банкови карти, 1.5 г кокаин, незаконен пистолет и боеприпаси за него, множество документи за извършени парични преводи, както и за моторни превозни средства, ключове за автомобили, 16 мобилни електронни устройства – телефони, таблети и лаптопи, 4 GPS устройства за проследяване, различни видове документи за самоличност.

От началото на месец април тази година са установени 17 случая на задържане, свързани с групата от град Пловдив, при които са идентифицирани над 130 нелегални мигранти. Над 20 шофьора са арестувани по време на операциите - основно молдовски граждани и единични случаи на граждани на Сирия и Сърбия. Установените автомобили са с българска регистрация, предимно с временни транзитни номера.

От стартирането му, разследването на ГДБОП е подпомагано от ЕВРОПОЛ и партньорските служби на Румъния и Молдова и от проект "Подобряване на трансграничното сътрудничество в борбата с организираната престъпност" в рамките на ФВС 2021-2027.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня