Гайдарски прогнозира повишаване на здравните вноски с 2-3%
Гайдарски прогнозира повишаване на здравните вноски с 2-3% / netinfo
Предвижда се здравните вноски да се повишат с 2 до 3 процента, съобщи по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. По думите му работната група на управляващата коалиция все още не е взела окончателното си решение с колко да бъде увеличението, но се очаква то да бъде оповестено през следващата седмица.

Мартин Димитров от ОДС поиска да узнае предвижда ли управляващата коалиция демонополизация на здравната каса. Смятате ли, че в България трабва да има демоноплизация и конкурентни фондове за основния пакет здравни услуги и ако смятате, че това е така, откога това трябва да бъде въведено, попита Димитров.

Министър Гайдарски се постара да отговори също конкретно: Това, което вие искате от мен, е невъзможно, но тъй като аз не бих могъл да ви кажа откога, работната група все още не се е договорила и все още няма конкретни резултати от работата на тази група, за да мога аз да ви отговоря какво ще стане.

Здравният министър уточни в отговор на актуалния въпрос, че увеличаването на здравните вноски няма да бъде за сметка на осигурителната тежест. Той подчерта, че сред целите на здравната реформа, разработвана от работната група на управляващите, е защитата на интересите на здравноосигурените лица и въвеждането на конкурентен пазар на здравните услуги. Дейността на работната група, в която влизат Ивайло Калфин, Йордан Цонев и Антония Първанова, както и експерти на трите партии в коалицията, пък се наблюдавала лично от премиера Станишев, допълни Гайдарски.