Има управленска програма, а в нея има секторни политики, всеки един министър е отговорен за изпълнението на сроковете, законодателството и реформите. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на въпрос ще има ли смяна на министри от кабинета при ротацията на премиерите.

Не подхождам по никакъв начин с презумпция, че някой трябва да бъде сменен, защото трябва да бъде сменен, заяви Габриел. Как се изпълняват заложените в управленската програма реформи и инициативи, как го усещат българските граждани и каква е подкрепата от парламентарните групи – тези три фактора вървят ръка за ръка, обясни министърът.

В отговор на въпрос тя отбеляза, че нещата са различни в добра посока. Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който да позволява да се правят назначения и да се вземат решения. Това е нещо, за което аз говоря още от май месец, дори преди съставянето на правителството, коментира Мария

Габриел по повод вчерашния съвместен брифинг на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и  министъра на финансите и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев, които казаха, че започва разговор по регламент за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите.

Вчера стана известно, че ще бъде поискана оставката на управителя и на подуправителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и процедурата ще започне по нов регламент.

Самият факт, че има много голяма яснота, че в трудна ситуация можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения - това е нещо, което трябва да виждаме откъм положителната страна. За да не стигаме до ситуации на блокаж, за да не стигаме до ситуации, в които има взаимни обвинения, защото не се е провел разговор, защото няма яснота по отношение на процедурата - това беше крачката в положителната посока, каза още Габриел. Според нея никой не е прекрачил границата на правомощията си. С премиера Николай Денков сме един екип, посочи още външният министър.

Имахме вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше много ясно да заяви, че ние сме там, защото бихме искали да не подпишем "мозъчната смърт" на
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), каза Габриел по повод участието си във форума преди дни. Беше важно да направим усилия, така че да продължи да функционира, защото организацията де факто от две години не функционира. Без бюджет, без генерален секретар. След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там.

Спрямо моите ценности и България е член на ЕС и НАТО, не мога да бъда на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви, отговори тя на въпрос дали си е тръгнала от форума заради присъствието на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Няма ден, в който да не се полагат интензивни усилия, каза Мария Габриел по повод членството на България в Шенген.

Мария Габриел приветства студенти в МВнР по повод Деня на отворените врати за студенти.
Николай Трифонов/БТА