Георги Гьоков
Георги Гьоков / БГНЕС
Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков утвърди Националната програма за изграждане на достъпна жилищна среда и осигуряване на условия за лична мобилност на хора с увреждания. За финансиране по програмата може да кандидатства човек с трайно увреждане с изготвена индивидуална оценка на потребностите по реда на Закона за хората с увреждания.

По програмата ще се отпускат до 100 000 лв. на проект за изграждане на рампи, подемни платформи, асансьори в съществуващи жилищни сгради прилежащите към тях пространства. По този компонент за финансиране могат да кандидатстват собственици на индивидуални жилищни сгради (къщи), които са с трайни увреждания и се придвижват с инвалидни колички или в чиито семейства има такива хора. Проектни предложения могат да подават и сдружения на собствениците на етажната собственост в многофамилни жилищни сгради (блокове), сред които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички, или в чиито семейства има такива хора.

Увеличават инвалидните пенсии

До 8000 лв. на проект ще се отпускат по компонент „Лична мобилност“. Средствата ще се предоставят за приспособяване на лек автомобил за управление от хора с трайни увреждания или за закупуване на приспособено моторно превозно средство. Кандидатите могат да получат и финансиране за шофьорски курс. Право да кандидатстват по този компонент имат хора с трайни увреждания с доказан дефицит на долни и/или горни крайници и решение на органите на медицинската експертиза, които имат документ, че са физически годни да бъдат шофьори.

Общият бюджет на Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за 2022 г. е 2,5 млн. лв. Средствата са увеличени с 500 000 лв. в сравнение с миналата година.