Георги Гьоков
Георги Гьоков / БГНЕС
Управляващата коалиция ще внесе спешни поправки в проектобюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г., който предстои да бъде гласуван на второ четене днес.

Предлага се увеличение на пенсиите за хора с увреждания, обявиха на брифинг в парламента социалният министър Георги Гьоков и председателят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.

Решението идва след недоволството на представители на „Системата ни убива“ днес пред Народното събрание. Майките на деца с увреждания отправиха критика, че депутати не са приели исканото увеличение на пенсиите за инвалидност. Те запитаха и защо се бави разглеждането на измененията в Закона за личната помощ.   

Майка с 24-годишен син в будна кома настоя да влезе в парламента

След съгласуване между четирите партии в управлението е решено да се предложи увеличението на инвалидните пенсии да е в три групи. Размерът за социалната пенсия за инвалидност се определя в процент от социалната пенсия за старост както следва: 

- От 135 на сто на 160 на сто за лица с трайно намалена трудоспособност, вид и степен на увреждане с определена чужда помощ от 100 процента;

- От 125 на сто на 140 на сто за лица с трайно намалена трудоспособност, вид и степен на увреждане от 91 до 100 процента;

- От 90 на 130 на сто за лица с трайно намалена трудоспособност, вид и степен на увреждане от 71 до 90 на сто.

Започва изплащането на пенсиите и добавките към тях

Осигуряването на социалната подкрепа за нуждаещите се граждани е сред приоритети на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), увери министър Гьоков. Той каза, че ще се създадат условия и възможности за хората с увреждания, които да гарантират приобщаването им към обществото. По думите му възможностите на бюджета позволяват да има увеличение на пенсиите за инвалидност.

Увеличението в бюджета на ДОО е с 8.3% или това са 1 295 000 000 лева. Увеличението по бюджета на МТСП е с близо 350 милиона, от които 230 млн. пряко насочени към хората с увреждания, конкретизира още Гьоков. 

На извънредно заседание депутатите приемат на второ четене бюджетите на ДОО и НЗОК

Министърът обаче коментира, че се налага реформа, за да се отговори по-справедливо на нуждите на нуждаещите се. Той оповести, че се работи за промяна в условията на ТЕЛК. По думите му идеята е да се премине към друг принцип - не оценка на неработоспособността, а оценка на работоспособността.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански каза, че взетото решение ще внесе спокойствие сред групата от хора, за която то се отнася.

Председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев („Продължаваме Промяната“) заяви, че управляващите са се вслушали в исканията на хората. Той информира, че от следващия вторник ще има срещи и дискусии с представители на различни организации, за да се работи за промени в социалната сфера. Ще се обсъждат изменения в Закона за личните помощи, Закона за социалните услуги и Закона за хората с увреждания.