/ Георги Димитров
На извънредното заседание депутатите приемат на второ четене бюджетите на държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. , според програмата за работата на парламента днес.  

В дневния ред е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане. 

Георги Димитров

Парламентарната група на ДПС отбеляза с декларация 21 февруари – Международен ден на майчиния език. От парламентарната трибуна председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че сред залегналите цели на инициативата е да се насърчават хората да пазят майчиния си език, но и да обогатяват  речника си с други езици. 

Запазването и съхраняването на езиците в света е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията приема езиковото многообразие сред един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. ЮНЕСКО активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички форми на комуникация и предаване на знанията. Насърчават езиковото многообразие, финансират образованието на майчин език и по този начин утвърждават културното многообразие като ценност, се посочва в декларацията.

Езикът е основно човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията. В нашата родина това е право, залегнало в основния закон на държавата, каза Карадайъ. По думите му, въпреки това правото да се изучава и ползва майчин език не е получило все още съответната правна уредба в законите на страната. 

Георги Димитров

В текста на декларацията се визира и правото на качествено и приобщаващо образование, залегнало в Европейския стълб за социалните права. 

Първата компетентност във всички държави членки на ЕС  се превежда като майчин език, само в България се превежда като официален, посочи Карадайъ. 

У нас не просто липсва положителна нагласа, а директно с подзаконов нормативен акт майчиният език е изключен от общообразователните предмети, каза председателят на ДПС. Държавата не финансира издаването на учебниците по майчин език, посочи Карадайъ и допълни, че примерът отчасти показва пробойните на демокрацията в България, нивото на човешките права и свободи. 

Решаването на този въпрос е част от задачата за общо укрепване на демокрацията и върховенството на правото и закона в България и неотменна част от задачите на ДПС, се посочва в декларацията на парламентарната група. 

Карадайъ заяви, че при приемането на Бюджета за 2022 г.  ще направят предложение държавата да финансира издаването на учебници по майчин език. 

Българската държава е в дълг към историческата си общност. Това каза в декларация от името на група лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, предаде репортер на БГНЕС.

Декларацията му бе във връзка с Международния ден на майчиния език, който се отбелязва на 21 февруари.

Георги Димитров

"България е една от държавите, която има най-голяма историческа общност на Балканския полуостров, а и не само, която в момента наброява над 2.5 млн. души. Български малцинства, някои от които признати, а други не напълно има в Румъния, Сърбия, Косово, Албания, Гърция, Турция, Унгария, Словакия, Молдова, Украйна и Русия. На този ден ние трябва да си спомним не просто за нашите сънародници, които са откъснати от територията на България, но трябва да си спомним за това, че към настоящия момент Българската държава е в дълг към тях", каза още Костадинов.

"В Гърция, която е държава членка на ЕС вече близо 40 години преподаването на български език в училището за българско малцинство, е забранено. Там се фабрикува един изкуствен помашки език", допълни още Костадинов.

 
БТА