Фермери за пореден път искат оставката на кабинета
Фермери за пореден път искат оставката на кабинета / Sofia Photo Agency
Над 300 фермери от цялата страна протестират пред Министерски съвет. Очаква се да се присъединят още животновъди от провинцията, които пътуват към мястото на митинга.

Пред Дарик лидерът на Асоциацията на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски заяви, че не вярват на обещанието на заместник-министъра на земеделието и храните Светла Бъчварова, че ще бъдат изплатени субсидиите за качествено мляко, дори с риск да бъде наложена санкция от Европейската комисия. Той подчерта, че дори това да се случи, протестът няма бъде прекратен, тъй като фермерите имат и други искания, които не са били изпълнени.

„Ние ги чакахме цели осем месеца да ни чуят”, заяви Цаконски и допълни, че за пореден път искат оставката на кабинета. Въпреки че фермерите имат разрешение за протест само до 15 часа днес, те ще продължат митинга безсрочно, като се заканиха да опънат палатки пред служебния вход на Министерски съвет.

В същото време само на няколко метра от фермерите се провежда постоянният протест на опозицията пред сградата на Президентството, където заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген има среща с държавния глава Георги Първанов.

На въпрос дали фермерите биха обединили протеста си с този на опозицията, Цаконски заяви, че това може да стане само, ако хората от „Атака” дойдат без отличителни знаци и партийни послания.

На мястото на протеста има засилено полицейско присъствие. Към момента няма сблъсъци с органите на реда и протестът преминава мирно. Засега движението по бул. „Дондуков” и в района на Министерски съвет и президентството се осъществява нормално, но ако броят на протестиращите се увеличи дръстично, районът ще бъде отцепен.