Евтим Костадинов остава начело на Комисията по досиетата
Евтим Костадинов остава начело на Комисията по досиетата / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Евтим Костадинов остава начело на Комисията по досиетата
50457
Евтим Костадинов остава начело на Комисията по досиетата
  • Евтим Костадинов остава начело на Комисията по досиетата

Евтим Костадинов остава начело на Комисията по досиетата. Това стана ясно по време на форум, на който комисията отчете работата си през последните пет години. ГЕРБ ще подкрепи досегашния председател, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и добави, че Костадинов е бил избран от предишното мнозинство, но не се поколебал да даде на обществото истината, която то чака толкова години. По думите му, ако разсекретяването на досиетата се беше случило по-рано, България нямаше да има президент с агентурно минало като Георги Първанов. В началото е имало тенденциозни опити за възпрепятстване на работата на комисията, заяви настоящият й председател Евтим Костадинов. По думите му въпреки публичните нападки, не се е правил умишлен подбор на досиетата, които се разкриват.

Работата на комисията по досиетата допринася за разкриването на истината за кредитните милионери, банкерите, както и ръководителите на висши учебни заведения, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му управляващите са за разширяване на приложното поле на закона за досиетата. Една от основните предложени промени е комисията да може да се връща назад в проверката при кадрова смяна в институции, които вече са били проверени.

Евтим Костадинов остава начело на Комисията по досиетата
netinfo

Несправедливо е да не се публикуват имената на лица с унищожени документи, заяви председателят на Kомисията по досиетата Евтим Костадинов: „През целия си мандат комисията многократно е излагала своите аргументи, свързани със справедливостта. Несправедливо е да не се публикуват имената на лицата с унищожени документи. Най-малкото неморално е спрямо тези, на които документите са запазени. Имаме достатъчно основание вече да направим и извода, съдейки по протоколите за унищожаване на документите, че ликвидираните дела са тенденциозно подбирани и това предимно са работните и личните дела на значими политически фигури и на особено популярни лица. Хората са в правото си да знаят кой, защо и как влияе на формиране моралните ценности в обществото".

Според данни на Националния център за изучаване на общественото мнение от 53% на 36% е спаднало одобрението към Българската православна църква след разсекретяването на досиета на висшия клир.

По време на петгодишния си мандат комисията е проверила над 100 000 души. С Държавна сигурност са били свързани 10-12 на сто от хората във ведомствата.

Евтим Костадинов остава начело на Комисията по досиетата
netinfo