Етичната комисия във ВСС ще образува дисциплинарно производство срещу Кокинов
Етичната комисия във ВСС ще образува дисциплинарно производство срещу Кокинов / Sofia Photo Agency, архив
Етичната комисия във ВСС ще образува дисциплинарно производство срещу Кокинов
63944
Етичната комисия във ВСС ще образува дисциплинарно производство срещу Кокинов
  • Етичната комисия във ВСС ще образува дисциплинарно производство срещу Кокинов

Етичната комисия във ВСС ще образува второ дисцилинарно производство срещу Николай Кокинов. Подалият оставка като магистрат бивш градски прокурор на София не се отзова на поканата на съвета да бъде изслушан. Членовете на комисията обаче единодушно решиха, че са налице достатъчно данни за извършени нарушения на Етичния кодекс на магистратите от страна на Кокинов.

Председателят на комисията Ясен Тодоров отказа да посочи конкретните нарушения, но обясни, че е притеснителен дори самият факт, че такава среща се е осъществила и то в дома на бившия премиер в Банкя.

Бившият градски прокурор на София не се яви на изслушване пред членовете на Етичната комисия към ВСС, тъй като упълномощеният му адвокатът Петя Милкова подала молба изслушването да бъде отложено до приключване на проверката във ВКП, както и на производството, което се води срещу него за нарушения на случайното разпределение на дело в градската прокуратура.

Базирайки се на информацията, оповестена от главния прокурор във връзка със случая, членовете на комисията обаче са решили, че са налице достатъчно данни за образуване на дисциплинарно производство срещу Кокинов заради уронване на престижа на съдебната власт.

„Нищо официално не е стигнало до нас, освен изказванията на главния прокурор след снемането на обяснения от Кокинов и другите лица, участвали в записа, че такава среща е имало”, заяви Тодоров.

От изнесените в медийното пространство записи на скандалния разговор, членовете на Етичната комисия са намерили за притеснителни няколко неща, посочи Ясен Тодоров. По думите му самият факт, че такава среща между бившия земеделски министър, бившия министър-председател и главния прокурор на София, се е осъществила  и то в дома на Борисов в Банкя, е достатъчно притеснително.

„Самата среща, това, което се коментира на нея, участниците в срещата, особено участието на обвиняемо лице, обсъждането на наказателно производство и коментарите по отношение на колеги”, обобщи още Тодоров.

От изпратените до медиите на 26 април аудио записи става ясно, че Кокинов лично занася резултатите от прокурорската проверка за незаконно подслушване в МВР на Бойко Борисов в дома му. По случая бяха разпитани и тримата участници в разговора, както и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Единствено Николай Кокинов обаче е потвърдил пред обвинителите, че разговорът е автентичен.

До момента и тримата участници в разговора - Борисов, Найденов и Кокинов са разпитани в прокуратурата.

В записите, чиято автентичност и незаконност беше потвърдена, градският прокурор Кокинов съветва обвиняем по делото му, което се води именно от градската прокуратура. Освен това съобщава, че главният прокурор е личен избор на бившия премиер Бойко Борисов. Според експерти, цитирани в медиите, подслушването е осъществено през телефона на Найденов или чрез микрофон, закрепен на него.

По случая пръв бе разпитан Николай Кокинов, който категорично потвърдил автентичността на скандалния разговор в Банкя.

Миналата седмица във вторник в прокуратурата беше привикан Бойко Борисов, който пред журналисти обясни, че не е бил разпитан, а с прокурорите е разговарял за това как да бъде заловена групата за незаконни подслушвания. В сряда пък на разпит в прокуратурата бе бившият земеделски министър Мирослав Найденов.

Тримата участници в разговора отричат да са правили запис, каза по-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров.