/ ThinkStock/Getty Images
Над 80 фигури на животни от дърво е направил с моторна резачка Васил Говедарски от село Овчарци. Той е самоук майстор и е превърнал хобито си в занаят. Мъжът е работил като строителен техник. Една зима, когато строителството спира работа, рязал дърва за огрев. "Забелязах, че от един дънер може да се направи фигура. Така се появи един дървен бухал, а аз вече две години се занимавам с това", разказва ентусиастът.
http://
Споделя, че най-приятно му е да изработва мечки. Горските хищници са и най-харесвани и търсени в България. За направата на мече, голямо около един метър, са му необходими 2-3 седмици. Месец може да отнеме работата по голяма мечта с височина над 2 метра. Верни помощници на Васил в работата са синът и съпругата му-единият дава много идеи, а другият изпипва детайлите по фигурите.

Сред най-харесваните животни са вълците и лисиците, сърни, елени и птици. Със самоукия майстор често се свързват клиенти от Гърция, Турция и Италия, които му поръчват дървени фигури за дворовете и заведенията си.

"За две години съм изработил над 80 фигури, които са в двора на къщата ми. Имам малък зоопарк. Дори туристи включват къщата ми в обиколката си на региона", споделя мъжът. Той мечтае да направи малък музей за своите фигури.