Електронната здравна карта ще направи пациентите контролен орган на Касата
Електронната здравна карта ще направи пациентите контролен орган на Касата / снимка: sxc.hu
Електронната здравна карта ще направи пациентите контролен орган на Касата
72546
Електронната здравна карта ще направи пациентите контролен орган на Касата
  • Електронната здравна карта ще направи пациентите контролен орган на Касата

Въвеждането на електронната здравна карта ще подобри отчетността и финансовата дисциплина на Здравната каса и течовете в системата ще бъдат намалени. Ще се ограничат и ефективните прегледи, и най-важното - пациентите ще станат контролен орган върху бюджета на Касата. Това заяви за Дарик координаторът на Националната пациентска организация Тодор Петров.

Според него, този тип карта е крайно необходима за пациентите, защото в нея ще се съдържа пълната информация около здравословното състояние на всеки. „Здравният ни паспорт" ще съдържа информация за пола, кръвната група, алергиите, всички прегледи, описани болнични листове и епикризи.

С нея пациентите ще се чекират на входа и на изхода на болничното заведение при хоспитализация. По този начин ще се предотврати фалшифицирането на данните за това, кога пациентът е приет и изписан, уточнява Тодор Петров.

Освен за пациентите, улеснение ще има и за лекарите, коментира за Дарик председателят на пловдивското сдружение на общопрактикуващите лекари, д-р Александър Калайджиев.

При смяна на лекуващия лекар, медиците ще имат по-бърз и лесен достъп до информация за здравословното състояние на пациента години назад, уточнява д-р Калайджиев.

Въвеждането на електронната здравна карта ще съкрати големия обем бумащина и достъпа до информацията за пациента ще бъде много по-добър, заяви директорът на Онкодиспансера в Пловдив д-р Калин Калинов. По думите му, единственият недостатък от новата услуга е свързан с необходимостта от поетапно адаптиране към работата с електронната карта.

За момента проектът е внесен за обсъждане и приемане в Народното събрание.

Други новини от Пловдив