Експертите се затрудняват да определят кои са най-опасните дървета
Експертите се затрудняват да определят кои са най-опасните дървета / снимка: Impact Press Group
Експертите се затрудняват да определят кои са най-опасните дървета
57001
Експертите се затрудняват да определят кои са най-опасните дървета
  • Експертите се затрудняват да определят кои са най-опасните дървета

Няма как да се определят броя на най-опасни дървета в столицата, както и районите, в които се намират те. Това обясни за Дарик директорът на Дирекция "Зелена система" към Софийска община Ралица Маджарова.

По думите й, последните случаи с паднали дървета в столицата са били непредвидими, защото самите дървета не са давали признаци, че са сухи или изгнили и че застрашават живота и здравето на хората.

От Столична община правят периодични проверки за опасни дървета в София, но се разчита и на сигнали на граждани, обясни Ралица Маджарова.

Глоба до 5000 лева може да отнесем, ако сами решим да премахнем опасно дърво или клон, без да попитаме за целта общината.

Във Варна проблемът с опасните дървета е по-сериозен. В морската ни столица има издадени десетки заповеди за отсичане на опасни дървета, но те не са реализирани заради недостатъчно средства в общинския бюджет. Това заяви пред Дарик шефът на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" инж. Стоян Димитров: "Засега средствата не позволяват да извършим масова санитарна сеч около всички светофарни уредби, всички знаци, които касаят организацията на движение. Ние сме изпратили специалисти, които да отворят простора към тях, за да има по-добра видимост към светофара или знака. Покрай училищата, където имаме опасни дървета, вземаме отношение, не можем да допуснем да има опасни дървета покрай детски градини, покрай училища".

Последният трагичен инцидент с паднало дърво беше преди по-малко от две седмици. 26-годишен мъж загина на входа на паркинга зад бившата Трета поликлиника в Бургас. От силния вятър тежък клон от старо дърво се отчупи и премаза Пейо Янчев, който в този момент минавал оттам. Мъжът почина на път за болницата и остави сираче тригодишно момченце.