Екип на bTV бe на борда на кораб от конвоя за Газа, журналистите са невредими
Екип на bTV бe на борда на кораб от конвоя за Газа, журналистите са невредими / снимка: Reuters

На борда на един от корабите от хуманитарния конвой за ивицата Газа, спрян от израелските военноморски сили, бе екип на bTV. От министерството на външните работи съобщиха, като се позоваха на израелското външно министерство, че журналистът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев са невредими и са били свалени на пристанището в израелския град Ашдод. Предстои в близките часове те да бъдат прехвърлени на международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив, откъдето ще бъдат отправени с граждански полет за Европа.

По информация на bTV в момента те се намират на различни места и изчакват да бъдат транспортирани към България, което ще стане през следващите дни. Връзката с тях няма тъй като телефоните им са били отнети от израелските власти.

В съобщението от Министерство на външните работи се казва, че по-рано този следобед заместник-министърът на външните работи Константин Димитров се е срещнал с посланика на Израел у нас Ноах Гал Гендлер. Срещата се е състояла по покана на българската страна. Поискан е бил възможно най-бърз консулски достъп до българите, които са се намирали на борда на един от корабите - част от международната флотилия за Газа. Отново е било изразено дълбоко съжаление за цивилните човешки жертви в резултат на упражненото насилие, както и настойчиво очакване за пълно изясняване на обстоятелствата около трагичния инцидент, се казва в съобщението на МВнР.

Еврокомисар Кристалина Георгиева определи като недопустимо израелското нападение срещу конвоя с хуманитарна помощ за ивицата Газа. ЕС се отнася към това нападение с чувство на възмущение и голяма тревога, каза Георгиева пред Дарик. Европейската общност излезе с много ясна позиция за дълбокото ни възмущение и притеснение от това, което се случи и искаме от Израел да вземе мерки за гаранции на сигурността и за достъп на помощите за окупираните територии. За Европейския съюз е изключително важно Израел да отвори път за хуманитарната помощ, така че тя да може да стигне до предназначението си. Ние сме най-големият източник на финансиране в помощ на окупираните територии, добави Георгиева. Само в програмата за Хуманитарна помощ на Европейския съюз за десет години членовете на ЕС са предоставили близо 1 милиард евро на окупираните територии.