/ БГНЕС, архив
Позиция на ГЕРБ по повод писмото, изпратено до премиера от Корнелия Нинова, относно договора за добросъседство с Македония
Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и обсъждане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Македония в Комисията по външна политика и чрез нейно писмо, адресирано до председателя на комисията Джема Грозданова, Договорът постъпи в секретното деловодство на Народното събрание на 3 юли в следобедните часове. Това се казва в позиция на ГЕРБ по повод на писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов от председателя на БСП Корнелия Нинова, в което тя твърди, че не може да се запознае с клаузите на договора, защото той не е предоставен на народните представители и че има необходимост от обсъждането му в НС.

От ГЕРБ припомнят, че на 4 юли народните представители от Комисията по външна политика са били информирани, че могат да се запознаят с постъпилия текст преди заседанието на външната комисия на 5 юли. Проектът на Договор е достъпен за всеки народен представител в секретното деловодство на Народното събрание, заявяват от ГЕРБ и допълват, че членовете на външната комисия са изслушали министъра на външните работи за достигнатия етап на договаряне към 5 юли и са изразили мнение и предложения по текста.

Договорът е достигнал финален етап. Фактически такъв договор се обсъжда от 2008 година, когато е подписан Меморандум за сътрудничество между двете държави по въпросите на европейската интеграция. Всички правителства и външни министри от 2008 година до сега са работили по въпроса, се посочва в позицията на ГЕРБ. В нея се казва, че предстои последният 12-ти кръг преговори, като се очаква финализиране на текстовете. С финалния вариант на Договора парламентът ще бъде запознат след приключване на преговорите - отново в заседание на Комисията по външна политика.

Целта на правителството е да финализира текста и да пристъпи към подписване на Договора, като не отстъпваме от българските предложения. След това предстои ратификация от двата парламента, като това е възможността за обсъждане на Договора на ниво Народно събрание, информират от ГЕРБ.