ЕК стартира наказателна процедура при нереални сметки за ток и парно у нас
ЕК стартира наказателна процедура при нереални сметки за ток и парно у нас / netinfo

Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу България, ако бъде установено, че у нас сметките за ток и парно не отговарят на реалната консумация и са неразбираеми за потребителите. Това заяви еврокомисар Меглена Кунева по време на дискусията „Защита на потребителите на енергийни услуги", която се проведе с медийното партньорство на Дарик радио, в. „24 часа" и БиТиВи.

„Не бих спряла подобна процедура, ако тя е в състояние да коригира българския закон", допълни Меглена Кунева.

Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов обяви, че регулаторът ще вземе решение за увеличението на цената на природния газ от 1 октомври след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник.

Емоционалната енергийна дискусия завърши с предупреждението но еврокомисар Кунева, че решение дали срещу България ще започне наказателна процедура, ще бъде взето в края на този месец.

Тя съобщи, че 46 процента от оплакванията на българските граждани до Европейската комисия са заради проблеми, свързани с потреблението на ток и парно и че 25 на сто от българите са срещу тримесечното отчитане на тока.

“Ако ние не успяваме да разберем сметката си за ток и за парно, от нас не могат да искат утре да бъдем активни граждани, когато трябва да разберем една или друга икономическа политика. И освен това, както знаем, потребителите гласуват и това е факт, който във всеки момент трябва да се помни от тези, които правят голямата политика”, каза еврокомисар Кунева.

Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов предложи да се създаде държавен фонд за защита на топлофикационните дружества от фалит. Призивът на председателя на Върховния административен съд Константин Пенчев бе коренно различен: “За бога, хора, сезирайте съда!”