Джеф Хун: СПИН делото да не се свързва с атентата в Локърби
Джеф Хун: СПИН делото да не се свързва с атентата в Локърби / снимка: Sofia Photo Agency
Процесът срещу българските медици в Либия не трябва да бъде свързван с делото Локърби. Това заяви британският министър по европейските въпроси Джеф Хун след срещата си с министъра на външните работи Ивайло Калфин.

Министър по европейските въпроси Джеф Хун заяви, че Великобритания споделя безпокойството на обществеността в България по повод развоя на СПИН-делото в Либия и че работи за освобождаването на българските медици. Според него ключът към тяхната свобода е поддържането на дипломатически отношения с Джамахирията.

На въпрос дали Либия е отправила искане към Великобритания за размяна на българките с либиеца Абдел Меграхи, който бе осъден на доживотен затвор за атентата над Локърби, Джеф Хун подчерта, че двата въпроса наистина не бива да бъдат обвързани.

Британският министър заяви още, че след година неговата страна ще преразгледа решението си да ограничи достъпа на български и румънски работници до пазара на труда. По повод евентуалното преразглеждане на съдбата на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” Джеф Хун бе категоричен, че Договорът за присъединяване на страната ни към ЕС трябва да бъде спазван.