Двойно по-малко легла в болниците до 2012 година
Двойно по-малко легла в болниците до 2012 година / Sofia Photo Agency
Двойно по-малко легла в болниците до 2012 година
32987
Двойно по-малко легла в болниците до 2012 година
Пламен Цеков
  • Двойно по-малко легла в болниците до 2012 година
  • Пламен Цеков

Броят на леглата в болниците за активно лечение да бъдат намалени двойно е целта, която здравно министерство си е поставило до 2012 година. В концепцията за по-добро здравеопазване в България'2010-2015 е записано, че в момента броят на леглата е 6.55 на 1000 души, а трябва да станат 3.5 на 1000. Според концепцията средно за Европа на 1000 души се падат по 3.1 легла.

Записано е още, че ще се въведе доплащане в лечебните заведения. Пациентите ще трябва да заплащат разликата между цената на болницата и тази, която НЗОК предлага. Финансовите спестявания все пак трябва да бъдат умерени, за да не водят до опасност от социални проблеми и стачки, които биха довели и до политически последици, е записано още в документа. Някои от дейностите в болниците ще бъдат прехвърлени към извънболничната помощ, като те ще бъдат заплащани на по-ниска цена.

Ще бъдат пререгистрирани всички лечебни заведения до 31 октомври 2010 година. Целта е да се отстранят всички дублиращи структури, без да е уточнено кои са те.

Друга цел е да се въведе електронната здравна карта. Ще се използва личната карта на гражданите, където е налице необходимата за идентификация на лицето информация и ще се използва интернет мрежата. В концепцията е подчертано, че въвеждането на здравна карта се забавя заради неосигурено финансиране от Министерство на финансите. По отношение на лекарствата ще се създаде Регистър на медицинските изделия с определяне на пределни цени до края на 2011 година.

Ще се намали навлизането на иновативните лекарства в лечебната практика с цел оптимизация на обществените разходи, пише още в концепцията (целия текст вижте ТУК).

В концепцията е записано още, че финансовите спестявания трябва да бъдат умерени, за да не водят до опасност от социални проблеми и стачки, които биха довели и до политически последици. В предаването "Кой говори" по Дарик депутатът от ГЕРБ д-р Пламен Цеков заяви, че подобно изречение няма място в официален документ на здравно министерство. Освен това той се обяви срещу доплащането "на ръка" в болниците.

"Когато кажем, че се доплаща, автоматично в съзнанието на хората излиза кешово плащане - отиваш в болницата и доплащаш едни пари, които ти се искат в зависимост от услугата, която трябва да ти бъде предоставена. Директното доплащане в болницата не е подходящо и не е приложимо при сега въведения здравноосигурителен модел, който имаме. Ако има допълнително доплащане, то трябва да става през допълнителни здравни фондове", обясни Цеков.

"Ако някой желае да не се осигурява доброволно и желае да си плаща на ръка, това е негово решение, но най-добрият механизъм е доброволно здравно осигуряване", отбеляза Ивелина Георгиева, експерт от Министерство на здравеопазването.

На въпрос откъде идва хаосът в здравеопазването - от Министерство на здравеопазването или от Министерство на финансите, Пламен Цеков отговори: "Първият екип на МЗ прие по-твърда линия спрямо определена група болници. Под обществения натиск се наложи да се редуцира това нещо. Сега новият екип на МЗ има още по-мек прочит на реформите в здравния сектор. Аз като хирург мога да кажа, че когато нещо трябва да бъде отрязано, за да бъде спасен човек, не трябва да се отлага безкрайно време, защото се стига до фатален изход. Според мен трябва да се върнем към по-твърдия вариант".