Двама от всеки трима ученици не одобряват матурите
Двама от всеки трима ученици не одобряват матурите / снимкa: Sofia Photo Agency

Една трета от учениците одобряват въвеждането на матури като изход от средното образование, съобщи Елена Лазарова от социологическата агенция МБМД.

Одобрението за въвеждане на матурите от страна на родителите е 48 процента, а при учителите - над 80 процента.

На пресконференция бяха представени данните от социологическо проучване за отношението на обществеността към въвеждането на държавен зрелостен изпит след 12-и клас през тази година.

Проучването е правено в края на лятото, но учителската стачка и нееднозначното й приемане от обществото са причината за забавянето на представянето на резултатите от него.

Одобряващите въвеждането на задължителните матури виждат в тях ключ за придобиването на по-добри знания и начин за независимо оценяване. Неодобряващите твърдят, че на децата, които полагат матури, ще им е много трудно, както и че матурите са стара форма за оценяване и ще усложнят дипломирането.

Според 56 процента от анкетираните въвеждането на матурите ще доведе до прекратяването на практиката за "купуване на дипломи" и ще даде възможност с резултата от тях да се кандидатства в европейски университет.

53 процента от анкетираните смятат, че матурата ще даде независима външна оценка на знанията на учениците, а за 54 процента ефектът от въвеждането й ще бъде положителен за средното образование. Малко повече от половината от анкетираните са на мнение, че матурата ще е и начин за оценяване на работата на учителя.