ДСБ призова да не се ратифицира договорът за „Южен поток”
ДСБ призова да не се ратифицира договорът за „Южен поток” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ДСБ призова Народното събрание да не ратифицира договора за газопровода „Южен поток” в сегашния му вид и да даде мандат на правителството за предоговаряне. Основните критики на опозицията в парламента бяха за липса на информация по конкретните параметри на договорите, подписани от правителството.

100% българска собственост на тръбопровода на българска територия и българския континентален шелф да предоговори правителството с Русия за „Южен поток”, поиска Иван Костов. Лидерът на ДСБ призова още възвращаемостта на инвестициите да се промени от 15 на 7 години, а „Булгаргаз” да свика спешно заседание на фирмите участнички в проекта „Набуко” за набелязване на мерки за ускоряване на проекта. Не е напълно ясна ползата от тези проекти за България, констатира депутатът от Българска нова демокрация Лидия Шулева. От името на парламентарната група тя попита кое е наложило данъчна преференция за 30 години напред за компанията, която ще изгражда „Южен поток”. От БНД обявиха още, че държавният дълг ще нарасне до 5 млрд. с нови 600 млн. лева заради проекта за АЕЦ „Белене”.

ОДС и „Атака” разкритикуваха информационното затъмнение около договорите с Русия, само левицата и НДСВ подкрепиха правителството. От ДПС не взеха отношение нито в пленарната зала, нито в кулоарите на парламента. В отговор на критиките на опозицията премиерът взе за втори път думата за да обобщи, че само в резултат на трите споразумения, подписани с Русия, в българската икономика ще влязат 5,5 млрд. евро директни инвестиции през следващите години.