ДСБ подкрепи искането за задължително обучение по религия
ДСБ подкрепи искането за задължително обучение по религия / снимка: БГНЕС, архив
ДСБ подкрепи искането за задължително обучение по религия
32964
ДСБ подкрепи искането за задължително обучение по религия
  • ДСБ подкрепи искането за задължително обучение по религия

ДСБ подкрепя Светия Синод на Българската православна църква в искането за задължително обучение по религия в училище, стана ясно след редовното заседание на ръководството на партията. Тъмносините припомниха, че по време на управлението на ОДС религията е въведена като свободно избираем предмет.

„Става дума за форма на обучение, която се нарича задължителна, защото децата ни ще бъдат задължени да изберат един от двата варианта по етика и основна теория на ценностите на Европа, в която живеем. Едните, ще получават тези знания, в един по-светски вид, ако семействата им имат изричната воля за това. Другите ще бъдат свободни да изучават тези ценности историята на тяхното внедряване в европейското ни самосъзнание като изучават историята и основите на християнската религия", каза Янакиев.

„В този смисъл ние разчитаме и онова, което е написано в концепцията на Светия синод, към която трябва да се отнесем сериозно", обясни още той.

На 24 септември Светия Синод на БПЦ внесе петиция в Министерски съвет с искането за въвеждане на обучение по религия, което да е задължително в училищната подготовка. „Не е изключено от догодина вероучението да се изучава във всички български училища. Под каква форма ще бъде въведено то, ще реши обществото, правителството и Светата Българска православна църква", коментира тогава министър Божидар Димитров след среща с Русенския митрополит Неофит.