ДСБ настояват за оставката на вътрешния министър
ДСБ настояват за оставката на вътрешния министър / снимка: БГНЕС

ДСБ настояха за оставка на вътрешния министър Румен Петков, който според тях е неглижирал проблема с незаконния износ на тъкани и клетки под покровителството на „Съдебна медицина” към Александровска болница. Заради този случай шефът на моргата е под домашен арест.

Тъмносините поискаха прокуратурата да доведе докрай образуваното дело. Те ще внесат отново промени в Закона за трансплантацията на органи, тъкани и клетки, вече отхвърлени от мнозинството. С тях се изравнява международният обмен на тъкани и клетки с режима за износ на органи, т.е. това да става само при подписано международно споразумение.

От ДСБ обявиха, че за периода 2002 – 2007 година от страната ни към САЩ и Франция са изнесени 21 тона биоматериали, главно кости и сухожилия.

Количеството, според тъмносините, надвишава експорта на целия ЕС. От групата обявиха, че реално вместо да са се увеличили трансплантациите за времето след приемането на промените в закона, които облекчават режима, броят им е намалял, а това е бил един от основните аргументи за прокарването им от мнозинството.

Междувременно 70 депутати от опозицията внесоха в парламента искане за свикване на национален референдум „за” и „против” петролопровода Бургас- Александруполис.

Продължават в пленарната зала разискванията по промените в Граждански процесуален кодекс. От опозицията остро възразиха срещу тях, защото показвали, че новият ГПК е „недоносче”. Измененията се налагат от междувременно възникнали промени в правната действителност, контрираха от мнозинството.