Досега нямало сигнали за проблеми по линията през Хитрино
Досега нямало сигнали за проблеми по линията през Хитрино / DarikNews.bg
Досега нямало сигнали за проблеми по линията през Хитрино
91684
Досега нямало сигнали за проблеми по линията през Хитрино
  • Досега нямало сигнали за проблеми по линията през Хитрино

До момента в Национална компания "Железопътна инфраструктура" не са постъпвали сигнали за проблеми по линията Русе - Каспичан, която минава и през село Хитрино, каза директорът на държавната компания Минчо Ламбрев. Тази линия е най-старата в страната, технологията на работа на стрелките е от началото на 20 в., а клип, разпространен в интернет показва как товарни вагони подскачат по релсите само на километри от Хитрино. От НКЖИ обаче са категорични, че щом няма сигнали, това означава, че всичко е наред.

Все още не е ясно дали е имало проблем  по железния път на гара Хитрино, което в комбинация с високата скорост на композицията да е довело да тежкия инцидент. Но преди злополучния 10 декември не са постъпвали сигнали за нередности, каза директорът на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Минчо Ламбрев.

"Линията е на доста години, ние започнахме ремонти по нея", допълни той пред Дарик. 

Линията Русе - Каспичан, която минава през Хитрино, всъщност е най-старата в страната. Видеоклип, заснет през лятото на няколко километра от Хитрино, показва как при движението на товарен влак, вагоните подскачат върху релсите, а самите траверси се повдигат.

Минчо Ламбрев каза, че не е гледал записа, но уточни, че няма постъпили сигнали за проблеми в движението. "Проблем има тогава, когато се случи нещо. Когато се движат влаковете и няма проблеми, или няма написано от машинистите, че има проблем, значи линията е в състояние, в което може да се ползва", заяви той.

Към момента продължават следствените действия на гара Хитрино. Единствената потвърдена информация е, че товарният влак се е движел с по-висока от допустимата скорост. Предстои да се разбере имало ли е и други нарушения, проблеми по железния път или човешка грешка.