Доц. Иво Петров: Всяко едно дръпване на цигарен дим уврежда артериалната стена
Доц. Иво Петров: Всяко едно дръпване на цигарен дим уврежда артериалната стена / Sofia Photo Agency, архив

Всяко едно дръпване на цигарен дим уврежда артериалната стена. Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик радио един от най-добрите лекари в България кардилогът доц. Иво Петров. За влиянието на стреса от земетресенията върху здравето на хората, както и за здравната реформа с доц. Петров разговаря водещият Кирил Вълчев.

Водещ: Един от най-добрите лекари на България от класацията на Дарик – кардиологът доц. Иво Петров. Той е национален консултант по инвазивна кардиология, началник на Клиниката по инвазивна кардиология и ангиология на болница “Токуда”. Здравейте!

Доц. Петров: Добър ден!

Водещ: Обикновено питам, понеже смисълът на класацията е лекар да каже при кой лекар той ще отиде от своята специалност, ако закъсате със сърцето, вие при кого ще отидете?

Доц. Петров: Най-вероятно при моя учител – доц. Джоргова. Тя ми е споделяла, че и тя при мен би дошла, така че е взаимно.

Водещ: Тази класация, по този начин правена, с този американски метод според вас обективна ли е? То да питаш победителя дали е обективна класацията става необективно. Но от тези лекари, които видяхте в нея…

Доц. Петров: Аз не го възприемам като състезание, но според мен е обективна. В смисъл това е много ценно за мен, тъй като това е мнение на колегите за колеги. И тогава нещата наистина са изключително ценни.

Водещ: Откъде да започнем с един сърдечен лекар, пак със земетресението. Как гледате на съобщението, че големите щети за пострадалите са всъщност емоционални?

Доц. Петров: До голяма степен е вярно. Земетресението е такъв тип катаклизъм, който представя пред организма и пред психиката много големи изисквания. И при невъзможност за справяне със ситуацията това е т.нар. дистрес. Тоест прекалено голям стрес, който уврежда всички органи и системи.

Водещ: На сърцето какво става? Вдигаш кръвно…

Доц. Петров: Да. Това е т.нар. ситуация fly or fight. И в този случай, тъй като нито можеш да избягаш, нито можеш да се бориш, тогава се получава невъзможност за изразходване на тази енергия, изръсва се адреналин. Това влияе неблагоприятно върху сърдечно-съдовата система, с повишаване на кръвното налягане и качване на сърдечната честота.

Водещ: Това е пулсът?

Доц. Петров: Да.

Водещ: И едното, и другото повишават изискванията към сърцето и го поставят при повишени кислородни изисквания. Съответно всички, които имат сърдечно-съдов проблем, тогава се изявява в голяма степен.

Доц. Петров: Как? Може ли да получиш инфаркт от земетресение?

Водещ: Може, ако има предпоставки. Тоест при един здрав човек вероятността е практически равна на нула. Но когато имаме вече променени артерии на сърцето, с възникнали стеснения и при повишени изисквания към сърцето, такава ситуация може да бъде причина, спусък за развитие на инфаркт.

Водещ: Тоест няма да получиш инфаркта от самото земетресение, ами после от всичкото приказване около него, което се разразява. Има нещо вярно, че тази паника…

Доц. Петров: Преекспонира се наистина. България е относително сигурна страна от тази гледна точка, както разбрахме от специалистите – че не сме на ръба на плоча, а по-скоро навътре в някоя от плочите. Така че…

Водещ: Аз пък си мисля, дори да не сме сигурна, какво можеш да направиш, освен да вземеш да получиш инфаркт и да си отидеш не от земетресението, а от притеснение. Имахте ли случаи във вашата болница покрай това земетресение някой да дойде заради него?

Доц. Петров: Ами, не чак до такава степен, но се увеличиха малко случаите на хипертонични кризи и това увеличи посещаемостта на пациенти с тахикардия и с хипертония.

Водещ: Тази седмица четох статия във в. “168 часа” за вас, че оперирате кръвното завинаги. Миниатюрен катетър в бъбречните артерии…

Доц. Петров: Да, това е една нова методика, която е изключително авангардна и многообещаваща. И тя всъщност прекъсва нервните окончания, които завършват в бъбречните артерии. По този начин се прекъсва обратната връзка с мозък и бъбреци…

Водещ: … И не можеш да вдигнеш кръвно?

Доц. Петров: Да. Всъщност бъбречният механизъм за поддържане на артериалното налягане се прекратява и това до голяма степен води до добър контрол на артериалното налягане на хипертонията.

Водещ: Това вече го правите във вашата болница?

Доц. Петров: Да, вече го правим в “Токуда”. И то е, за съжаление, както и други нови методики, малко късничко, изоставаме. Тъй като само в Германия има 150 центъра, които го прилагат, в Белия има 10-11, в Словения има 3.

Водещ: Това е инвазивна кардиохирургия, не е да режете нещо?

Доц. Петров: Не, не. Това е през едно миниатюрно 3-милиметрово отвърстие през бедрената артерия се вкарва катетъра. Който отива до бъбречните артерии двустранно и прекъсва нервните окончания.

Водещ: Това се прави в тежки случаи, нали?

Доц. Петров: Това е метод, който е твърдо индициран при пацианти с т.нар. резистентна хипертония. Тоест, това са хора, които не се повлияват добре от тройна медикаментозна комбинация, като поне един от медикаментите е диуретик.

Водещ: Как да не стигнеш до високо кръвно?

Доц. Петров: Хипертоничната болест е заболяване само по себе си. Тоест в огромната част от случаите – повече от 90%, става въпрос за заболяване, а не за следствие. Има до голяма степен наследственост. Дружество на кардиолозите в България се борим с прекомерната употреба на сол.

Водещ: Вие сте председател на това дружество?

Доц. Петров: Бъдещият, от октомври застъпвам, избран съм. Повишената употреба на натриев хлорид води до предразположение към артериална хипертония. Консумацията на готварска сол в модерните общества, не само в България, е 3-4 пъти над нормата. В България се консумират между 15 и 20 грама сол на ден на човек. А нормата е 3-4 грама, като можем и с по-малко. Но е доказано, че дозата до 4 грама на ден е сравнително безопасна.

Водещ: Тези от пушачите, които слушат и които от 9 дерета вода носят, за да докажат, че няма проблем да си се пуши, обикновено си служат със сравнения. И казват да се забрани и друго вредно, сега ще кажат за солта…

Доц. Петров: Един от най-доказаните, може би най-доказаният рисков фактор за ранно развитие на артеросклерозата са цигарите. Всички продукти на тютюнопушенето са вредни, всъщност най-невреден е никотинът. Никотинът е един нервотрансмитер от съставките. Но всичко останало, най-вече продуктите на горене са изключително вредни. И има едно японско проучване, нали работя в японска болница, да кажа, с микрокамера, която проверява артерии на плъх, докато инхалира цигарен дим. И се доказва, че всяко едно дръпване на цигарен дим предизвиква микролезии. Тоест увреждания върху артериалната стена. Това всъщност е потенциална предпоставка за залепване на холестерола върху тези микролезии и дава началото за възникване на артеросклеротичната плака.

Водещ: Пушачите и на това имат отговор обаче. Те казват: “Аз си решавам, решил съм да ми залепнат артериите, ще си ме оставите да пуша”.

Доц. Петров: Но не са виновни другите около тях. Защо трябва и другите да страдат. Според мен забраната е абсолютно правилна. Ние много отдавна пледираме за това. И категорично подкрепяме решението. То е необходимо за здравето на нацията.

Водещ: Вие как бихте подредили здравната система, ако сте министър?

Доц. Петров: Дано да не бъда, тъй като е доста подветрен този пост. Но така или иначе естествено имам идеи в тази посока. Аз не съм някакъв корифей в тази област, тъй като се занимавам предимно с медицина, разбира се. Но аз бих разнообазил методите както за заплащане, така и за предоставяне на медицинска помощ. Имам предвид, тъй като за здравната каса според мен е непосилно да финансира абсолютно всичко и не би трябвало да бъде така, трябва да има равнопоставеност на здравни фондове, които да могат да кофинансират здравеопазването, така както например е в Холандия. Или в Аржентина, където аз съм специализирал.

Водещ: Това е големият спор, който не могат да се разберат – да има един държавен фонд, обаче не всички да са длъжни да дават в него. И тук веднага се възразява – да, обаче тогава всички, които имат пари, ще дадат на частни фондове да идат в “Токуда” или други частни болници, а пък тези, които нямат пари, остават в държавния фонд. А те ще са най-болните…

Доц. Петров: Аз искам да кажа, че в момента здравната система и сега си ги взима тези пари. Но си ги взима неофициално. Което според мен е голям проблем.

Водещ: Имате предвид парите на тези, които имат?

Доц. Петров: Абсолютно. Тези, които имат пари и сега си ги дават. Само че не ги дават официално, което е голяма грешка.

Водещ: Според вас трябва да влязат през фондовете?

Доц. Петров: Абсолютно. Трябва да се създаде възможност на хората, които както вие казахте са богати и имат пари, да си плащат официално – или чрез фонда, или директно. Например в Япония има кофинансиране 30% на болничното лечение от страна на пациента. Независимо дали е през негов фонд, в който той е осигурен, или с директно плащане. А Япония е известна, тъй като аз почти всяка година ходя там и имам много приятели японски лекари, тя е известна с най-социалното здравеопазване, което съм виждал.

Водещ: Тоест те имат държавна каса като нашата и тя е задължителна за всички, а 30% трябва или да си ги извадиш от джоба, или да се застраховаш?

Доц. Петров: Точно така. Има 30% съфинансиране на пациента.

Водещ: Вие защо не сте в Япония? Разговаряхме преди това в предаването с председателя на БАН и той каза, че няма вече млади сеизмолози в България, никой не иска да учи това. Защото от 350 лв. започват. И ми е интересно вие, при способностите, които имате, квалификацията ви – в Япония, Западна Европа, Америка заплащането ви ще е по-добро. Не знам какви пари взимате в “Токуда”, но в чужбина със сигурност ще вземете повече.

Доц. Петров: Не е много, не ми е голяма заплатата. Въпросът е, че аз имах възможност да остана още след специализацията, тъй като специализирах в едно от най-добрите места в света инвазивна кардиология, можех да остана там. А след това получих предложение и от европейска страна, и то водещите. И в двата случая отказах. Даже имам двойно гражданство и можех спокойно да остана да живея в Аржентина, нямаше да ми е проблем.

Водещ: Откъде го взехте това гражданство?

Доц. Петров: Баща ми е роден в Аржентина. Нашето семейство е разделено на две и половината живеят там. Но така или иначе моята диплома е призната както в Щатите, така и в Канада и в Западна Европа и нямаше да ми е проблем да остана. Но реших да се върна, тъй като видях много неща, които по онова време не се прилагаха в България и реших, че те трябва да бъдат въведени. И с помощта и подкрепата на доц. Джоргова и проф. Чирков, за което им благодаря, въведохме доста нови неща, които сега вече са рутинно прилагани в България. И слава Богу с много голям успех.