Беше разяснено също и за противопоказанията за поставяне на ваксина
Заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов дадоха брифинг пред медиите относно развитието на COVID-19 у нас.

"Зеленият сертификат засега работи добре и дава резултати. Положителността на тестовете на база 14 дни започва да намалява. Със зеления сертификат отчитаме, че много дейности сега работят, които иначе биха спрели напълно при един локдаун. Имахме среща с всички регионални здравни инспекции и впечатлението е, че мерките се спазват и това дава резултат. Сега изискването за тест позволява хората да бъдат диагностицирани навреме и да прекъснем разпространението на заразата при повече хора", каза д-р Златанов.

Относно антителата и дали те могат да бъдат използвани като маркер за преболедуване на коронавирус, д-р Тома Томов даде пояснения.

"В рамките на тази седмица това ще бъде обсъдено и другата седмица ще има решение на този въпрос", каза той.

На брифинга беше разяснена и темата за противопоказания за поставяне на ваксина.

Абсолютна контраиндикация е наличието на анафилаксия или свръхчувствителност към някои от компонентите на ваксината или на помощните вещества. Като възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания – на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения", каза още д-р Томов.

Д-р Томов поясни още: „Отлагането може да е в период на няколко седмици или месеци за хора, които са с остро инфекциозно заболяване, т.е., състояние, свързано с температура, отпадналост, а декомпенсация означава, че основното заболяване като (сърдечно, бъбречно и др.) е декомпенсирано – в момента то не е в границите на нормата, не се контролира правилно“.

Хората с автоимунни заболявания не са контраиндицирани да се ваксинират, стига основното автоимунно заболяване да не е в прогрес“, поясни още д-р Тома Томов.

„Когато има остра алергична реакция след първата игла, това вече е противопоказание и не се прилага втора. Отмине ли това състояние – вече ваксина може да се приложи“ това поясни д-р Златанов, като допълни още: „на база на това, че не може да им бъде поставена ваксина – тези хора няма да получат зелен сертификат. Ще го получат по реда, който сме заложили – след тестване и при отрицателен резултат“, каза още той.

Важно уточнение е, че на тези хора, които не може в дадения момент да им се постави ваксина: „ще се попълва формуляр, при който лекарят, който препоръчва да се отложи ваксината, ще се подпише и ще посочи какви са причините за това“.

Той припомни и за новите промени при издаване на временен документ след първа доза: „след поставяне на еднодозова ваксина, сертификатът става валиден след 15-ия ден“.