/ iStock/Getty Images
От утре (4 ноември) временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в болниците в цялата страна, това стана ясно от заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

Нови 5863 случая на COVID-19 в България

Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ, посочват още от Здравното министерство. 

България е в тъмночервената зона по заболеваемост, само 3 области не са

По този начин, от една страна, ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID-звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19.

В същата заповед изчерпателно са посочени всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за COVID-19, които у нас се признават за „зелен сертификат“. За всеки от документите е посочен и срок на валидност.

Проф. Витанов: До изборите починалите от COVID ще надхвърлят 25 хиляди