Днес е поклонението пред Сергей Антонов
Днес е поклонението пред Сергей Антонов / БГНЕС
Днес ще се състои поклонението пред тленните останки на Сергей Антонов. То ще започне в 11.30 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Несправедливо обвиненият в участие в атентата срещу Папа Йоан Павел II българин Сергей Антонов почина на 1 август. Той беше открит мъртъв в дома си на ул. "Сердика" в София. Според медици той е починал в началото на седмицата. Антонов бе задържан на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Мехмед Али Агджа, който на 13 май 1981 г. на площад "Св. Петър" в Рим се опита да убие папа Йоан Павел Втори. Тогава Антонов бе служител на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим. Освен него, Агджа набеждава за свои съучастници още двама българи - дипломатите Желю Василев и Тодор Айвазов, които вече бяха се върнали в България.

Следствието продължи 2 години и 6 месеца. Процесът започва през май 1985 г. и завърши през март 1986 г. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор. Той бе защитаван от най-големия италиански адвокат Джузепе Консоло. Процесът се превърна в едно от знаковите събития по време на Студената война и с него бе сложено началото на кампанията за "българската връзка", в която западните страни обвиняваха тогавашния режим в страната ни, че подкрепя тероризма. Сергей Антонов бе освободен поради липса на доказателства и се завърна в България за Великден 1986 г. - на 1 април. Здравето му обаче бе съсипано. Известно време продължи да работи на куриерска длъжност в БГА "Балкан", след което бе пенсиониран по болест. При посещението си в България папа Йоан Павел Втори заяви, че никога не е вярвал в участието на България в атентата. Атентаторът Али Агджа миналата година бе освободен от италиански затвор, където излежаваше доживотна присъда от 1981 г. В момента той е в затвор в Турция.