/ БГНЕС, архив
Правосъдният министър Десислава Ахладова е съгласна с предложението новата система за управление на делата да бъде внедрена в страната и веднага да бъде спряна, за да се отстранят проблеми до 18 декември. Тя е запозната с притесненията на съдиите, част от които днес внесоха протестно писмо във ВСС.

Съдии се събраха пред ВСС заради проблеми с Единната информационна система

Тя допусна, че краткият период на тестване на система е причина да възникват проблеми в най-натоварените съдилища.

Представляващият ВСС Боян Магдаличнев е на мнение, че случилото се донякъде е очаквано, защото в новата единна система има 38 модула и допълни, че вече са направени постъпки за отстраняване на проблеми. Той заяви, че е готов да се срещне с всеки от съдиите, които имат затруднения със системата.

Съдиите не искат спирането на електронната система, а опростяването й

Съдията от районния съд в София Стою Згуров обясни, че е много трудно публикуването на съдени актове, отнема много време за обработка на документи. Той изрази мнение, че преработки на системата в гаранционния срок може и да не се случат. И настоя да има по-голяма работна група, в която да участват и магистрати.

Адвокат Стефан Марчев от софийската адвокатска колегия е на мнение, че една неефективна система може да причини повече вреди, вместо ползи. И затова гласът на съдиите трябва да бъде чут и да бъде оптимизирана системата. Няма как хората да получат бърза и адекватна услуга, ако една система не работи добре.
БТА